Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydkoreas president Moon Jae-In. Arkivbild.

Sydkorea vill inte ha kärnvapen

Trots Nordkoreas upprepade kärnvapenprov så vill Sydkoreas president Moon Jae-In inte ha egna kärnvapen på sydkoreansk mark.

Moon säger i en intervju med CNN att Nordkoreas agerande "inte hjälper" till i relationerna mellan Nord och Syd och att det är ett hot mot världsfreden.

- Nordkorea fortsätter att fatta väldigt felaktiga beslut, så jag är väldigt frustrerad och ledsen att se det, säger han.

Att introducera kärnvapen i Sydkorea skulle göra det omöjligt för Syd och Nord att få fred och skulle kunna innebära en kärnvapenkapprustning i regionen, varnar han.

- Jag håller inte med om att Sydkorea behöver utveckla egna kärnvapen eller flytta hit taktiska kärnvapen för att möta Nordkoreas kärnvapenhot, säger Moon.

USA:s president Donald Trump har tidigare uppgett att Sydkoreas prat om att försöka att "blidka" Nordkorea inte fungerar, att Nordkorea "bara förstår en sak".

- Jag tror att vad president Trump ville säga är att, inte bara Sydkorea och USA, utan också Kina och Ryssland tillsammans, behöver svara väldigt bestämt mot nordkoreanska kärnvapenprovokationer, säger Moon till CNN.