Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir mindre snabb K-pop på gymmen i Seoul under de nya restriktionerna. På bilden gruppen (G)I-DLE. Arkivbild.
Det blir mindre snabb K-pop på gymmen i Seoul under de nya restriktionerna. På bilden gruppen (G)I-DLE. Arkivbild. Bild: Huy Hoang/AP/TT

Sydkorea sätter maxtak på musiktempo på gym

Gym i Sydkoreas huvudstad Seoul uppmanas att ta det lite lugnare. Bland annat sätts ett tempotak på 120 slag per minut på musik, och löpbanden stryps vid 6 kilometer i timmen.

Myndigheterna i Sydkorea vill med de nya gymuppmaningarna få folk att andas långsammare och undvika att svett stänker runt i lokalerna.

De som deltar i gruppaktiviteter i zumba, spinning och aerobics kommer att få göra det till lugnare musik än vad de kanske är vana vid. Gymmen kommer också att stänga senast klockan 22, och de som tränar i inomhuslokalerna får max vistas där i två timmar. Dessutom måste de duscha hemma.

Viss skepsis kan anas från gymägare mot de nya reglerna.

– Vi kör lätta låtar för att muntra upp våra medlemmar och stämningen generellt, men min största fråga är om klassisk musik eller BTS-låtar har bevisat sig ha någon påverkan på virusspridningen, säger Kang Hyun-Ku, som driver ett gym i norra Seoul.

För sjunde dagen i rad rapporterar Sydkorea fler än tusen nya smittade av coronaviruset. De 1 150 nya fallen under måndagen ligger strax över söndagens siffror, men är lägre än förra veckans högstanivå på 1 378 fall.

Under måndagen införde Sydkoreas regering landets striktaste pandemirestriktioner i huvudstaden Seoul. Förutom gymreglerna är det nu bland annat förbjudet att samlas fler än två personer efter klockan 18 på kvällen. Skolor är också stängda, liksom barer och klubbar.

Antalet svårt sjuka patienter är lägre än vid tidigare utbrott i landet, då många sårbara äldre har vaccinerats. 11,6 procent av landets 52 miljoner invånare är fullt vaccinerade, medan 30,4 procent har fått en första dos, enligt landets smittskyddsmyndighet.

En testplats i Seoul under måndagen.
En testplats i Seoul under måndagen. Bild: Lee Jin-man/AP/TT