Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydkoreas försvarsminister Jeong Kyeong-Doo. Arkivbild.

Sydkorea: Demonstranter våldtogs i Kwangju

Sydkoreas försvarsminister bryter decennier av tystnad. Nästan 40 år efter protesterna mot militärkuppen ber han officiellt om ursäkt för soldaters brutala våldtäkter och övergrepp.

I maj 1980 gick mängder av människor ut på gatorna i Kwangju för att demonstrera mot general Chun Doo-Hwans militärkupp. Protesterna slogs ner brutalt och över 200 människor konstaterades döda eller rapporterades som saknade, enligt officiella siffror. Aktivister hävdar att det handlar om tre gånger så många.

Huruvida Chuns soldater också utsatte demonstranterna för sexuella övergrepp eller inte har länge sopats under mattan. Men nu går Sydkoreas försvarsminister Jeong Kyeong-Doo ut med en offentlig ursäkt, i vilken han slår fast att övergreppen inneburit obeskrivlig smärta hos de oskyldiga kvinnor som blev våldtagna och utsattes för olika former av sexuell tortyr.

Tonåriga offer

Många av offren har varit ovilliga att träda fram innan president Moon Jae-In gjorde det till en av sina viktigaste frågor att avslöja sanningen. Ett av offren fick mod av Sydkoreas växande metoo-rörelse.

"Utredningen har bekräftat att våldtäkter, sexuella trakasserier och tortyr begicks av soldaterna", skriver försvarsministern i ett uttalande och tillägger att offren inkluderade såväl tonåringar som unga kvinnor, däribland studenter och gravida som inte ens deltog i protesterna.

Vill se straff

En av de drabbade är Kim Sun-Ok som i en tv-intervju i maj berättade hur hon blivit våldtagen av en förhörsledare 1980. Men på grund av sina traumatiska minnen orkade hon inte lyssna då Jeong bad om förlåtelse. Å andra sidan spelar det heller ingen roll, anser hon:

- Inte så länge som de ansvariga inte ställs inför rätta och straffas.