Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un vinkar när han lämnar tågstationen i Peking efter sitt besök i den kinesiska huvudstaden.

Sydkorea: Datum satt för toppmöte

Sydkorea och Nordkorea kommer att hålla sitt första gemensamma toppmöte på över ett decennium den 27 april, uppger sydkoreanska regeringsföreträdare enligt Reuters.

Troligen kommer Sydkoreas president Moon Jae-In att träffa Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under mötet, rapporterar flera medier.

"Enligt båda ledarna, är Nord och Syd överens om att hålla '2018 Syd-Nord-mötet' i Panmunjom", sade representanter från båda ländernas delegationer i ett gemensamt uttalande.

Tredje gången

Beskedet kommer efter det att företrädare för Nordkorea och Sydkorea träffades på torsdagen i den demilitariserade zonen, där de ska förberett för just ett toppmöte mellan Kim Jong-Un och Moon Jae-In.

Om allt går enligt planerna är det bara tredje gången ledare från länderna möts, och platsen gör att Kim blir den första nordkoreanske ledaren att sätta sin fot i Sydkorea sedan Koreakriget, även om Nordkorea uppger att hans farfar Kim Il-Sung besökt Seoul flera gånger.

Planeringsmötet ägde rum bara dagar efter Kims resa till Kina, hans första utlandsbesök sedan han kom till makten 2011.

Trump i maj

Kim tros nu alltså komma att träffa Moon nästa månad, följt av ett planerat möte med Trump som kan ske redan i maj. Det är oklart var de mötena kommer att äga rum. Mötet med Trump har Nordkorea inte officiellt bekräftat.

Även Japan sonderar terrängen. Landet har frågat den nordkoreanska regeringen om möjligheten till ett möte med diktatorn, enligt den japanska tidningen Asahi Shimbun.

Tidningen skriver att Kims regering har berättat om sina bilaterala diplomatiska planer för Sydkorea, USA, Kina, Japan och Ryssland.