Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Wha ber om ursäkt för 2015 års avtal vid en presskonferens.

Sydkorea: Avtal om "tröstkvinnor" räcker inte

Sydkorea vill riva upp den överenskommelse som kompenserar de koreanska kvinnor som utnyttjades av japanska soldater som sexslavar under andra världskriget.

Upp till 200 000 kvinnor från dåvarande Korea – men också från Kina, Indonesien, Filippinerna och Taiwan – togs till japanska bordeller under andra världskriget för att vara "tröstkvinnor" till soldater. 2015 betalade Japan motsvarande cirka 70 miljoner kronor till en fond för kvinnorna och det förmedlades även en ursäkt från premiärminister Shinzo Abe.

En sydkoreansk rapport har nu publicerats som menar att uppgörelsen skyndades på och att man inte tog tillräcklig hänsyn till de drabbade kvinnornas synpunkter.

Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Wha ber om ursäkt för avtalet och säger att det både skadade offren och har misslyckats med att reflektera deras synpunkter.

Om Sydkorea överger överenskommelsen kan det skada förbindelserna mellan länderna, som samarbetar mot Nordkorea.

Tokyo uppmanar Seoul att hålla sig till 2015 års överenskommelse.

"Om den sydkoreanska regeringen försöker revidera det avtal som redan genomförts, skulle det göra Japans förbindelser med Sydkorea ohanterliga och det skulle vara oacceptabelt", säger Japans utrikesminister Taro Kono i ett uttalande.