1/3

Sydkorea använder AI – för att väga Kim Jong-Un

Sydkorea håller som bekant gärna koll på sitt grannland i norr, Nordkorea. Nu har man försökt att ta reda på hur mycket den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un väger, med hjälp av AI.

Sydkorea har av förklarliga skäl anledning till att hålla koll på sin ärkefiende Nordkorea. Spänningarna mellan länderna är höga, särskilt när ett evakueringslarm i veckan gick av i Seoul efter att en nordkoreansk spionsatellit misslyckades att skickas upp i rymden.

Nu har landet försökt ta reda på mer om Nordkoreas diktators hälsa, rapporterar Sky News.

Enligt tv-kanalen har Sydkorea bland annat använt sig av artificiell intelligens, AI, för att ta reda på hur mycket Kim Jong-Un egentligen väger.

– Han ser ut att vara trött med tydliga mörka ringar runt ögonen under hans offentliga framträdande den 16 maj och då tycks han väga över 140 kilo enligt en AI-analys, säger Yoo Sang-bum, ledamot i den parlamentariska underrättelsekommittén i Sydkorea, till lokala medier efter att ha uppdaterats av landets säkerhetstjänst.

Hälsan en topphemlighet

Sydkorea har inte gått in närmare på vilken typ av AI som användes för analysen men säkerhetstjänsten tycks ha kommit fram till att Kim Jong-Un lider av en ”allvarlig sömnsjukdom”. Enligt en rapport som säkerhetstjänsten sammanställt har Nordkorea intensivt försökt samla in information om den senaste forskningen om sömnsjukdomar och hur de ska kunna behandlas.

Yoo Sang-bum menade vidare att den sydkoreanska säkerhetstjänsten är orolig för att den nordkoreanske diktatorn ska falla in i en ”våldsam spiral” av ökad alkohol- och nikotinkonsumtion.

Det har länge spekulerats runt om i världen om den 39-åriga ledarens hälsa, som i Nordkorea anses vara en statshemlighet. För några år sedan florerade bilder på hur Kim Jong-Un drastiskt hade gått ner i vikt. Men de senaste bilderna på diktatorn visar att han tycks ha återhämtat sig från den viktnedgången.

LÄS OCKSÅ: Nordkoreas spionsatellit kraschade i havet

LÄS OCKSÅ: Nordkoreansk militärtopp får sparken

LÄS OCKSÅ: Sydkorea kallar Nordkorea för "vår fiende"

LÄS OCKSÅ: USA: Indien och Pakistan var nära att inleda kärnvapenkrig

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.