Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydafrikas president Matamela Cyril Ramaphosa. Bild: UN Web TV via AP.
Sydafrikas president Matamela Cyril Ramaphosa. Bild: UN Web TV via AP.

Sydafrikas president kräver att reseförbud upphävs

Efter flera konstaterade fall av den nya varianten av coronaviruset har flertal länder valt att införa reseförbud till Sydafrika där det första fallet upptäcktes. På söndagen berättade Sydafrikas president att han var ”djupt besviken” över restriktionerna.

Tidigare i november upptäcktes en ny variant av coronaviruset i Sydafrika och på torsdagen i förra veckan konstaterade Världshälsoorganisationen (WHO) att det fanns några fall.

Den nya varianten fick namnet omikron och är en kraftigare mutation där det finns en högre risk för återinfektion.

De senaste dagarna har flera fall av den nya varianten upptäckts i olika länder och det har bland annat lett till att Storbritannien, EU och USA valt att införa reseförbud till Sydafrika.

På söndagen gick Sydafrikas president Matamela Cyril Ramaphosa ut och berättade att han var ”djupt besviken” över förbudet och krävde att det snarast skulle upphävas. Han argumenterade för att det saknades en vetenskaplig grund för förbudet och menade att landet utsatts för diskriminering, något som BBC News också rapporterat om.

Presidenten: Ekonomin påverkas

Rampahosa berättade vidare att ett reseförbud inte skulle förhindra spridningen av den nya varianten.

”Det enda reseförbudet kommer att göra är att skada ekonomin i de drabbade länderna och undergräva dess förmåga att reagera på och återhämta sig från pandemin”, sade Ramaphosa i sitt tal på söndagen enligt BBC News.

Nya varianter av viruset är oundvikligt fram tills dess att alla människor är vaccinerade, berättade Ramaphosa och uppmanade fler människor till att vaccinera sig. Hittills är det ungefär sju procent av Afrikas befolkning som är fullvaccinerade mot covid-19, men i Sydafrika ska det inte handla om någon brist på vaccinet.

På lördagen sade det sydafrikanska utrikesministeriet att de borde ha fått applåder för att de har upptäckt den nya varianten, i stället för att straffas av omvärlden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.