Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydafrika: Våld omgärdade ANC-förhör

Det blev våldsamt i centrala Johannesburg när ungdomsledaren för det sydafrikanska regeringspartiet ANC på tisdagen ställdes inför sitt partis disciplinkommitté. Inbussade anhängare gick till attack mot polis som svarade med vattenkanoner.

"Vi är redo att ta till vapen för Malema" stod det på ett av plakaten som den aggressiva klacken höll upp inför förhöret där ungdomsledaren riskerar att bli utesluten ur ANC. Flera kastade sten mot polisen som svarade med vattenkanoner och chockpistoler. En polisman tvingades uppsöka sjukhus och fem journalister skadades i tumultet.

Bråket var väntat. I flera veckor har det hetsats inför Malema-förhören.

Högt pris för Zuma

– Malema är beredd att satsa allt för att en eventuell uteslutning ur partiet ska kosta så mycket som möjligt, säger den oberoende politiska analytikern Nic Borain till nyhetsbyrån Reuters.

Priset kommer i så fall betalas av den högsta ledningen för regeringspartiet med president Jacob Zuma i spetsen. Förhören handlar i sak om att den populistiske, men mycket inflytelserike, Julius Malema och ytterligare fem personer i ungdomsförbundets ledning anklagas för att "så split" inom ANC samt för att "bringa partiet i vanrykte".

Anklagelserna rör en attack mot grannlandet Botswana vars president fick tillmälet "nickedocka till imperialismen". Samtidigt hotades med att sända ett specialkommando till stöd för Botswanas opposition.

Dessutom har Malema krävt att Sydafrikas gruvindustri nationaliseras och att land som ägs av vita ska beslagtas som i Zimbabwe – något som i sin tur givit investerare skrämselhicka.

Förhören flyttas

Malema har visserligen mopsat sig förr, och även då ställts inför disciplinkommittén. Men denna gång är han uttalad motståndare till president Jacob Zuma – samme Zuma som en gång var hans vän och som till stor del kan tacka Malema för att han själv kom till makten.

Om disciplinkommittén nu beslutar sig för att straffa Malema genom att suspendera honom ur ANC blir han – trots att han förlorar sin politiska plattform – en livsfarlig motståndare för Zuma när det nästa år åter är dags för ANC-kongressen att utse ledare, det vill säga den person som också är Sydafrikas president.

Senare på tisdagen meddelade ANC-ledningen att man på grund av sammandrabbningarna tidigare under dagen kommer flytta de fortsatta förhören till en hemlig plats utanför Johannesburg.(TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.