Sydafrika: Konfrontation mellan polis och studenter

ANNONS
|

Demonstranter samlades vid Johannesburgs Wits University där studenter förberedde sig föratt återuppta studierna efter sommaruppehållet.Polisen kom till platseneftersom det införts ettförbud mot offentliga sammankomster, rapporterar Reuters.

Anledningen till att studenterna protesterar är att allt fler sydafrikanska universitet ökat avgifterna för undervisningen. Motståndet samordnas i sociala medier under hashtaggen #FeesMustFall och det var alltså denna protest som polisen valde att bemöta med chockgranater, tårgas och gummikulor.

Fredlig protest runt staden

Protesten hade pågått ett bra tag när polisen valde att gå in med våld. Demonstranterna hade rört sig runt om på det stora området i Johannesburg där Wits University breder ut sig.

Wits University har gåttut med ett uttalande om händelserna:

ANNONS

–Polisen skingrar de studenter somprotesterar. Vi vädjar till alla anställda och studenter att stanna inomhus och stänga och låsa dörrar, skrev Wits University på Twitter.

Polisbil förstörd

Efter att polis valt att bemöta de initialt fredliga protesterna med våld svarade även de demonstrerande med våld. Polisvåldet ska ha bemötts med stenkastning och i videon nedan ser man hur en polisbil förstörts.

Protester i över ett år

#FeesMustFall är en studentleddproteströrelse som började i mitten av oktober 2015 som ett svar på den avgiftsökning som skulle införas på sydafrikanska universitet. Planen var då att avgifterna skulle höjas med 10 procent från och med terminsstarten 2016. Det är alltså i samband med terminsstarten nu som en våg av nya protester brutit ut.

Protesterna började på University of Witwatersrand och spred sig till University of Cape Town, University of Pretoria och Rhodes University. Sedan spreds manifestationernasnabbt till andra universitet över hela landet.

ANNONS