Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa bildar en ny regering. Arkivbild från när han svors in för sin nya mandatperiod den 25 maj.

Sydafrika: Hälften kvinnor i bantad regering

Sydafrikas nya regering blir något mindre än den tidigare och består, för första gången i landets historia, av lika många kvinnor som män.

President Cyril Ramaphosa minskar antalet ministrar från 36 till 28 – med hänvisning till att den tidigare regeringen var för stor och ineffektiv.

- Det här är en betydande åtgärd för att skala ned vår statsförvaltning. Många människor ansåg att vår regering var uppsvälld och detta kunde vi alla enas om, säger Ramaphosa.

Den välrenommerade finansministern Tito Mboweni får behålla sin portfölj. Vicepresidenten David Mabuza, som anses stå den korruptionsanstrukne tidigare presidenten Jacob Zuma nära, får också sitta kvar.

Cyril Ramaphosa tog över förra året sedan regeringspartiet ANC tvingat Zuma att avgå, med anledning av korruptionsavslöjanden och dalande opinionssiffror.

ANC vann valet den 8 maj med 57,5 procent av rösterna. Det var ett tapp från tidigare val, men innebär likväl att det kan regera vidare ensamt.