Sveriges och Danmarks regeringar eniga: ”Medveten handling”

Två gasledningar läcker på botten av Östersjön. Exakt vad som har hänt är ännu okänt, men Sveriges och Danmarks regeringar är eniga: det var ingen olycka.
– Det är troligen en fråga om ett sabotage, säger statsminister Magdalena Andersson, som på en pressträff uppmanade svenska folket till vaksamhet.

ANNONS
|

Danmarks och Sveriges regeringar kallade in till pressträffar på tisdagskvällen, med anledning av läckaget vid gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2.

Både Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger att man ser mycket allvarligt på händelsen. Regeringarna har även kommit fram till samma slutsats: att läckorna beror på en medveten handling.

– Vi har svenska uppgifter men har också tagit del av uppgifter i våra kontakter med Danmark. Utifrån dem har vi kommit fram till att detta troligen rör sig om en medveten handling. Det är troligen fråga om ett sabotage, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

– Det är myndigheternas bestämda åsikt att det var en medveten handling och att ingen olycka ligger bakom, säger Mette Frederiksen.

Statsminister Mette Frederiksen under tisdagskvällens pressträff.
Statsminister Mette Frederiksen under tisdagskvällens pressträff. Bild: Emil Helms

Det danska försvarsdepartementet har publicerat bilder och videoklipp på hur gasläckan ser ut vid ytan. Där går det att se hur bubblorna stiger och täcker ett stort område på havsytan.

– Läckornas karaktär tyder på att det finns så stora hål att det inte kan ha skett av misstag, säger Dan Jørgensen, dansk klimatminister.

”Inte ett angrepp”

Två detonationer har orsakat tre läckor på gasledningarna utanför Bornholm. En av läckorna är inom Sveriges ekonomiska zon, medan de andra två är inom Danmarks ekonomiska zon.

Magdalena Andersson säger dock att det är viktigt att påpeka att de två detonationerna inte har ägt rum inom svenskt eller danskt territorialvatten utan i just de ekonomiska zonerna.

– Det är alltså inte fråga om ett angrepp mot svenskt eller danskt territorium, säger hon.

Har inte varit i kontakt med Ryssland

Utrikesminister Ann Linde säger att den säkerhetspolitiska situationen i vårt närområde och globalt är väldigt osäker och oförutsägbar, men att man inte kommer att spekulera i motiv och aktör. På en direkt fråga om regeringen har varit i kontakt med Ryssland om gasläckorna säger hon att nej, det har man inte.

– Det är viktigt att EU och Nato fortsätter att stå enade. Det är vårt viktigaste vapen, säger Ann Linde.

ANNONS

Under onsdagen kommer Sveriges säkerhetspolitiska råd att sammanträda, liksom gruppen för strategisk samordning bestående av statssekreterare.

– Det är viktigt att vi tar hela den här situationen på stort allvar, säger försvarsminister Peter Hultqvist som betonar att att man aldrig vet vilka händelseutvecklingar som kan ske i de här sammanhangen.

Han kallar även händelsen något ”utöver det vanliga”.

Utrikesminister Ann Linde (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller pressträff med anledning av gasläckan i Östersjön från gasledningarna Nord Stream.
Utrikesminister Ann Linde (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller pressträff med anledning av gasläckan i Östersjön från gasledningarna Nord Stream. Bild: Fredrik Persson/TT

”Var vaksamma”

Magdalena Andersson leder just nu en övergångsregering, i väntan på att en ny statsminister ska utses.

Hon poängterar dock att regeringen fortfarande har ”alla möjligheter att agera."

– Jag vill vända mig direkt till svenska folket. Jag förstår att det här kan väcka oro hos många och min uppmaning är att ni ska vara vaksamma, visa behärskning och eftertänksamhet och hålla er informerade, säger Magdalena Andersson, som tillägger att det kan cirkulera mycket obekräftade uppgifter och att informationsläget är långt från fullständigt.

LÄS MER:Svenska experten: ”Finns uppenbart intresse för Ryssland”

LÄS MER:Uppgifter: CIA varnade Tyskland för möjliga attacker

LÄS MER:Gaspriset lyfter efter Nord Stream-läckage

LÄS MER:Gasläckan kan vara stor – påverkar klimatet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS