Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sedan 2012 befinner sig Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Arkivbild.

Sverige ville häva häktningen av Assange 2013

Åklagaren Marianne Ny ville häva häktningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange och dra tillbaka begäran om utlämning till Sverige redan 2013. Men hon avråddes av brittiska åklagare, skriver The Guardian.

Den brittiska tidningen hänvisar till ett antal mejl som skickades mellan brittiska åklagarmyndigheten och den svenska åklagaren Marianne Ny.

I maj 2017 lade Ny ner förundersökningen mot Julian Assange och hävde häktningen. The Guardian rapporterar dock att mejlen visar att hon redan i oktober 2013 ansåg att hon inte hade så mycket annat att välja på än att lägga ned förundersökningen och häva häktningen. Detta eftersom tvångsmedlen måste stå i proportion med brottet. Brittiska åklagare ska då ha svarat att Sverige bör avvakta, snarare än att dra sig ur.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter säger Marianne Ny att hon inte har tillgång till mejlen och därför inte kan kommentera dem ”annat än i helt allmänna ordalag”.

”Att fortlöpa överväga om det proportionella i ett tvångsmedelsbeslut såsom häktning är något som görs i alla ärenden. I detta ingår också att i någon mån väga in kostnaderna vilka i det aktuella ärendet inte var helt obetydliga för Storbritanniens del. Vilken syn den brittiska åklagarmyndigheten hade på frågan var därför av intresse under hela handläggningen av målet”, skriver Marianne Ny till SVT Nyheter.