Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige stoppar flyg från Storbritannien

I samband med att den nya och mer smittsamma varianten av coronaviruset sprids i Storbritannien stoppar Sverige och en rad andra europeiska länder flyg till och från landet. Samtidigt uppmanar WHO Europas länder att skärpa sina restriktioner ytterligare.

När spridningen av den nya varianten av coronavirus i Storbritannien, som uppges sprida sig 70 procent snabbare än andra varianter, blev känd har flera europeiska länder stoppat passagerare från landet.

Brittiska hälsomyndigheter har inte kontroll över den, enligt hälsominister Matt Hancock.

– Givet hur mycket snabbare den här nya varianten sprids så kommer det bli väldigt svårt att hålla det under kontroll tills vaccinet har rullat ut, säger Hancock till Sky News på söndagen.

LÄS MER: Storbritannien ställer in julfirandet

Flera fall av den nya virusstammen upptäckts utanför Storbritannien, bland annat i Belgien, Danmark, Italien och Nederländerna, enligt WHO. Nio av de drabbade är danska medborgare.

Redan under lördagen var Nederländerna först ut med att stoppa flyg till Storbritannien. Under söndagen följde Belgien, Bulgarien, Tyskland, Österrike, Frankrike och Italien efter.

Två flygplan från British airways. Arkivbild. Bild: Matt Dunham
Två flygplan från British airways. Arkivbild. Bild: Matt Dunham

Sverige stoppar flyg från Storbritannien

På söndagskvällen kom också beskedet om att Sverige inför inreseförbud från Storbritannien. Regeringen kommer att fatta ett formellt beslut under måndagen som bland annat innebär att resande från Storbritannien inte kommer att tillåtas resa till Sverige, rapporterar SVT.

– Vi förbereder ett beslut om inreseförbud från Storbritannien. Det ska kunna börja gälla så snart som möjligt, säger inrikesminister Mikael Damberg till SVT.

Förbudet kommer att gälla för resande med flyg, båt och bil, men exakt hur beslutet kommer att se ut är oklart. Enligt SVT kan svenska medborgare som reser från Storbritannien komma att tvingas sitta i karantän vid ankomst till Sverige.

Tidigare under söndagen gick både Liberalerna och Moderaterna ut och krävde ett införande av inreseförbud från Storbritannien.

Uppmanas att sätta sig själva i karantän

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar ifrågasatte på söndagskvällen varför regeringen vidtar åtgärder mot Storbritannien men inte mot Danmark.

"Nya mutationen tycks visserligen vara mer spridd i Storbritannien. Regeringen förbereder därför inreseförbud. Men danskar åker i mycket stor omfattning till Sverige. Varför vidtas inga åtgärder där?", skriver hon på Twitter.

Norska medier rapporterar att landets socialstyrelse, helsedirektoratet, nu uppmanar samtliga resenärer från Storbritannien att visa upp ett negativt coronatest vid ankomst till landet. Resenärer som ankommit ombeds sedan att testa sig igen för covid-19 och att sätta sig själva i karantän.

På sin hemsida skriver helsedirektoratet att man diskuterar ytterligare åtgärder för att förhindra att virusvarianten sprids till Norge.

Nya besked väntas för Sverige

WHO uppmanar Europas länder att skärpa sina coronaåtgärder ytterligare, skriver nyhetsbyrån AFP.

– I Europa, där smittan sprids utom kontroll, måste länderna dubbla sina åtgärder för att kontrollera och förhindra smittspridning, säger en talesperson för WHO i ett uttalande på söndagen.

Inga fall av den nya varianten har ännu rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Nya besked om virusvarianten väntas komma inom kort, skriver Aftonbladet.

”Johan Carlson säger att Folkhälsomyndigheten följer och analyserar läget i samråd med övriga EU-länders myndigheter och återkommer med besked när beslut har fattats om den fortsatta hanteringen av frågan”, skriver Folkhälsomyndighetens presstjänst till tidningen.

LÄS MER: Folkhälsomyndigheten: Inga fall av den nya coronavarianten

Under söndagen lyfte två plan från Landvetter till Storbritannien, och ytterligare två plan flög från Storbritannien till Landvetter.

Kan sätta hela landet i karantän

Medan flera länder vidtagit egna åtgärder och stoppat reseförbindelser under helgen, har andra uttryckt förhoppningar om ett beslut på EU-nivå. På söndagskvällen blixtinkallades EU:s medlemsländer till ett möte på videolänk, skriver TT, som hänvisar till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Tanken är att diskutera om huruvida unionen behöver vidta gemensamma åtgärder med anledning av den nya virusvarianten.

En regeringskälla i Tyskland säger till AFP att samtliga EU-länder kan komma att stoppa flygresor till Storbritannien och i praktiken sätta landet i ett slags karantän i sitt närområde.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC säger att en "pågående spridning av denna variant utanför Storbritannien inte kan uteslutas".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.