Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försvarets artilleripjäs Archer är monterad på en terrängvagn, väger 35 ton och bemannas av tre till fyra personer. Bild: Anders Humlebo/TT
Försvarets artilleripjäs Archer är monterad på en terrängvagn, väger 35 ton och bemannas av tre till fyra personer. Bild: Anders Humlebo/TT

Sverige skickar artillerisystemet Archer till Storbritannien

Den brittiska armén har tillkännagivit att de slutit ett nytt artilleriavtal med Sverige. De kommer nu få artillerisystemen Archer skickade till sig, för att ersätta de som levererats till Ukraina.

Storbritannien tillkännagav på torsdagen att det nya avtalet med Sverige slutits. I ett pressmeddelande uppger de att man kommit fram till avtalet inom loppet av bara två månader.

”Det betonar de starka banden med våra svenska allierade, som har ställt upp och stödja denna utmanande tidsramen”, skriver det brittiska försvarsministeriet i uttalandet.

Så många Archer-system får Storbritannien

Totalt är det 14 stycken Archer-artillerisystem som ska skickas till den brittiska militären den här månaden. De förväntar sig att de kommer vara ”fullt brukbara” i april och att det ska kunna ersätta de system som Storbritannien gett till Ukraina.

– Medan vi fortsätter att trycka på vårt orubbliga stöd till Ukraina, så är det absolut nödvändigt att vi samtidigt fyller på våra resurser på hemmaplan, säger försvarsministern Ben Wallace.

– Archer artillerisystemen är kraftfulla, beskyddande och kan snabbt sättas in. Detta avtal med en nära europeisk allierad kommer att upprätthålla den brittiska arméns krav tills det att den långsiktiga MFP-programmet tas i bruk – ett program vi arbetar hårt för att påskynda.

MFP-programmet är menat att ersätta det nuvarande brittiska lagret av haubitsar med mer modern utrustning.

LÄS OCKSÅ: Nu klart: Ukraina får åtta Archer

LÄS OCKSÅ: Kraftig brand i ryska försvarsministeriets byggnad i Rostov

LÄS OCKSÅ: USA: Avgörande läge för Ukraina

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.