Sverige nedåt på korruptionslista

ANNONS
|

Från delad förstaplats ned till delad trea. Så gick det för Sverige i en mätning från organisationen Transparency International (TI) av korruptionen i världen under 2009.

Sverige får i år 9,2 poäng av 10 möjliga. Nya Zeeland är bäst med 9,4.

Nedgången stör TI:s svenska avdelning. Det är stöden till de politiska partierna som drar ned Sverige på listan.

- Sverige har fortfarande inte full transparens i partifinansiering. Detta stör bilden av Sverige som modell i anti-korruptionsarbetet säger Carin Norberg vice ordförande i TI Sverige.

Det som annars kännetecknar länderna i topp är politisk stabilitet och solida välfungerande offentliga institutioner, enligt rapporten.

ANNONS

I listans andra ände ligger i vanlig ordning ett antal fattiga utvecklingsländer. Allra sämst är Somalia med bara 1,1 poäng följt av Afghanistan (1,3), Burma (1,4) samt Sudan och Irak (1,5).

Mutkulturen i fattiga länder möjliggörs dock ofta av att västerländska banker ger mutade politiker möjligheter att gömma pengar.

–Korrumperade pengar får inte tillåtas söka frihamn. Det är dags att upphöra med ursäkter, säger TI-chefen Huguette Labelle.

Mutpengar har också ofta sitt ursprung hos företag som har sin bas i rika länder.

–Självbelåtenhet passar sig inte för de utvecklade länderna, säger Huguette Labelle.

En stor majoritet av de 180 länderna i undersökningen får mindre än 5 poäng. TI konstaterar därmed att det är omöjligt att förneka den utmaning som korruptionen utgör.

Undersökningen presenterades i Berlin på tisdagsförmiddagen.

Världens mest korrumperade länder i rangordning Somalia, Afghanistan, Burma, Sudan, Irak, Tchad, Uzbekistan, Turkmenistan och Haiti.

De minst korrumperade är i tur och ordning Nya Zeeland, Danmark, Singapore, Sverige, Schweiz, Finland, Nederländerna, Australien, Kanada och Island.

180 länder ingår i Transparency Internationals rapport för 2009.

ANNONS