Tyskland och Frankrike stöttar gemensamt planerna på 500 miljarder euro i bidrag till EU:s värst drabbade i coronapandemin. Italien och Spanien trycker på för offensiva satsningar.
"EU behöver ett exceptionellt svar på en kris av aldrig tidigare skådat slag", skriver EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i sin inbjudan till midsommaraftonens webb-toppmöte om det ekonomiska svaret på coronakrisen.
Sverige är emellertid skeptiskt.
"Det finns inget som heter nya eller färska pengar. Pengar som läggs måste också tjänas in och betalas tillbaka – av skattebetalarna", skriver statsminister Stefan Löfven (S) i ett debattinlägg i tidningen Financial Times.
Kompromiss?
I inlägget, som också stöds av Nederländerna, Danmark och Österrike, betonar Löfven vikten av att få i gång hela Europas ekonomi igen, men också att lån är att föredra före bidrag.
"Pengarna behöver användas försiktigt och bara där vi vet att det verkligen gör en skillnad" skriver Löfven, som ändå är övertygad om att det går att nå en kompromiss som "gör EU grönare, starkare och mer motståndskraftigt".
Även Moderaterna stödjer regeringens linje.
– Fullkomligt oacceptabelt, säger EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) om EU-kommissionens liggande förslag.
– Att i det här läget gemensamt låna upp pengar och skicka notan till framtida generationer – det är inte rimligt, säger Tobé i en pressbriefing via webben som anordnats av EU-parlamentets Sverige-kontor.
Beslut i juli?
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar också om generationer – men ur ett motsatt perspektiv. Hon anser att coronaplanen och den nya långtidsbudgeten är till för att hjälpa nästa generation.
– Vad som är viktigt för oss är att vi skyndar på en modernisering som vi länge velat göra, säger von der Leyen i EU-parlamentet.
På grund av coronakrisen hålls midsommarens toppmöte helt via webben. Några färdiga beslut om budget och coronastöd väntas dock inte förrän ledarna kan mötas "på riktigt", tidigast i juli.
Wiktor Nummelin/TT
EU:s stats- och regeringschefer inleder midsommarens toppmöte redan på torsdagseftermiddagen då ett särskilt webbmöte hålls med de sex ledarna från länderna i EU:s östliga partnerskap: Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland.
På midsommaraftons förmiddag samlas ledarna vid sina datorer kl 10 för att främst diskutera EU-kommissionens förslag till ekonomiskt stöd efter coronapandemin och långtidsbudgeten för år 2021-27.
Mötet inleds dock med en kortare genomgång av Kroatiens ordförandeskap i ministerrådet och en uppdatering av läget i förhandlingarna om framtida handels- och fiskeavtal med Storbritannien. Ledarna väntas också ge klartecken till förlängda sanktioner med anledning av kriget i östra Ukraina och Rysslands annektering av Krim-halvön.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.