STOCKHOLM 2019-12-18Britt-Marie Mattsson möter utrikesminister Ann Linde. Foto: Nils Petter Nilsson
STOCKHOLM 2019-12-18Britt-Marie Mattsson möter utrikesminister Ann Linde. Foto: Nils Petter Nilsson Bild: NILS PETTER NILSSON

Sverige drar ner på personalstyrkan i Kabul

Danmark och Norge har beslutat att evakuera landets ambassader i Kabul. Detta efter att den väpnade konflikten i Afghanistan trappats upp. Nu meddelar Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) att utrikesdepartementet fattat beslut om att begränsa personalstyrkan på Sveriges ambassad i Kabul.

ANNONS
|

Det var under eftermiddagen som Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod gav beskedet att man ska evakuera ambassaden i den afghanska huvudstaden.

– Det är en nödsituation, det måste vi alla erkänna. Och det är nu upp till oss att, precis som andra likasinnade länder, agera snabbt och i tid. Säkerheten för våra lokalt anställda afghaner och danska utsända har högsta prioritet. Det är det vi fokuserar på nu, sa den danske ministern på en presskonferens.

Exakt när och hur den berörda personalen ska evakueras och flygas ut ur landet går regeringen inte ut med i nuläget, av säkerhetsskäl. Beslutet berör totalt 200 personer som är, eller har varit, anställda samt deras respektive familjer.

ANNONS
Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod höll en presskonferens där han berättade om beslutet att evakuera personal från landets ambassad i Afghanistan.
Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod höll en presskonferens där han berättade om beslutet att evakuera personal från landets ambassad i Afghanistan. Bild: Nils Meilvang

Även Norge evakuerar

Senare under eftermiddagen meddelade norska utrikesdepartementet att de kommer vidta samma åtgärder som sitt grannland i syd.

– Det finns en allvarligt försämrad säkerhetssituation i Afghanistan som främst påverkar civilbefolkningen. Situationen innebär att vi nu initierar en tillfällig stängning och evakuering av vår ambassad i Kabul. Ansvaret för våra anställdas säkerhet väger tungt i denna situation, meddelar Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide i ett uttalande.

Personalen på den norska ambassaden ska nu föras till Norge. Det gäller både utstationerade diplomater och lokalt anställda afghaner med närmaste familj som har behov av att lämna landet. Dessa kommer räknas in i landets kvot för vidarebosättningsflyktingar, uppger utrikesdepartementet i sitt pressmeddelande.

Under fredagskvällen meddelade utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter att utrikesdepartementet fattat beslut om att begränsa personalstyrkan på Sveriges ambassad i Kabul.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS