Sverige har bjudits in att delta i Natos nya rymdprojekt. Bilden är en genrebild.
Sverige har bjudits in att delta i Natos nya rymdprojekt. Bilden är en genrebild. Bild: NASA via AP

Sverige deltar i Natos nya rymdprojekt

Sverige kommer att delta i Natos nya rymdprojekt, meddelar försvarsorganisationen i ett pressmeddelande.
Projektet har upprättats för att förbättra Natos underrättelseinhämtning och övervakningssystem, och Sverige blev inbjudna tillsammans med Finland.

ANNONS
|

Rymdprojektet kallas officiellt för ”Alliance Persistent Surveillance from Space”, eller APSS, och kommer bestå av ”både nationella och kommersiella tillgångar, som exempelvis satelliter”, skriver Nato i sitt pressmeddelande.

Tanken är att projektet ska förbättra försvarsorganisationens redan existerande underrättelseförmågor, samt underlätta delande av data mellan dess medlemsländer. Mer specifikt, skriver Nato, kan APSS hjälpa till att ”underlätta bättre navigering, kommunikation och upptäckt av missiluppskjutningar”.

"Detta projekt är också ett bra exempel på samarbetet mellan det civila och det militära, vilket blir en stark tillgång i vår underrättelseverktygslåda”, säger biträdande generalsekreterare Mircea Geoană enligt pressmeddelandet.

APSS är en del av Natos rymdpolicy, som försvarsorganisationen antog 2019. Totalt ska 16 medlemsländer delta i det nya projektet, inklusive Sverige och Finland som särskilt bjudits in.

ANNONS

LÄS MER:ÖB Micael Bydén om Sveriges samarbete med Nato

LÄS MER:Rymdforskning i världsklass bedrivs i Onsala

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS