Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Svenskt företag bakom lyxhotellet The Ritz flytande miljardprojekt

Den anrika hotellkedjan The Ritz-Carlton satsar på lyx till havs. De har beställt en kryssningsyacht med plats för 300 gäster som kommer att glida runt i Medelhavet, Karibien, Kanada, USA och vidare till Stockholm. Bakom all inredning ligger det svenska företaget Tillberg Design of Sweden från Höganäs.

För första gången bygger en hotellkedja ett lyxhotell som ska flyta på vatten. The Ritz-Carlton har beställt en 190 meter lång kryssningsyacht – men det finns redan planer på fler. Den första av dem, Evrima, ska ta sin premiärtur i juni 2020.

Men det är inte en resa för vem som helst. Det är en vistelse för de som har mycket pengar och gillar lyx.

– Det vänder sig till de som inte har råd, eller har lust, att köpa en yacht eller åka med ett kryssningsfartyg med tusentals gäster, säger Daniel Nerhagen, yacht director och projektledare på Tillberg Design of Sweden som ligger bakom lyxbygget.

Daniel Nerhagen är yacht director och projektledare på Tillberg Design of Sweden. Bild: Riccardo Manzoni
Daniel Nerhagen är yacht director och projektledare på Tillberg Design of Sweden. Bild: Riccardo Manzoni

Bubbelpool på terrassen

Ombord finns det 149 stycken sviter och sex olika boenden att välja mellan, alla med en egen terrass – den största sviten är på drygt 100 kvadratmeter med en terrass på 55 kvadratmeter. Den sviten har också två badrum, en walk-in-closet, bubbelpool på terrassen, välkomstchampagne, kaffemaskin, vardagsrum och matplats.

Den lilla sviten är på 65 kvadratmeter har en terrass på sju kvadratmeter.

På yachten kommer det nästan att finnas en personal per gäst. 246 besättningsmedlemmar ska ta hand om 298 gästerna ombord.

Förutom de stora lyxiga sviterna, finns flera vardagsrum och lounger både inne och ute. Det finns spa, gym, pool, ett flertal restauranger och barer. Betalar man extra finns möjlighet till olika skönhetsbehandlingar och ombord finns också en butik av det mer exklusiva slaget.

På The Ritz-Carltons nya lyxyacht finns det möjlighet till en lyxig semester. Bild: Tillberg Design of Sweden
På The Ritz-Carltons nya lyxyacht finns det möjlighet till en lyxig semester. Bild: Tillberg Design of Sweden

Men smakar det så kostar det.

Premiärturen den 14 juni nästa år, som går mellan Barcelona och Palma, kostar upp till 135 000 kronor per person för en vecka. Priserna varierar från resmål och svit.

Svenskt företag ligger bakom inredningen

Bakom all inredning interiört och exteriört ligger det svenska företaget Tillberg design of Sweden från Höganäs. De har ritat allt från besättningens boenden till sviterna, restaurangerna, bar och spa.

Företaget är den största firman i världen på kryssningsdesign och har funnits sen 1964 och har drygt 125 anställda.

– Vi utvecklade konceptet med en investerare på spekulation, och när det presenterades för The Ritz-Carlton så tyckte de att det passade in i deras koncept med lyxiga hotell. Då då startades ett kryssningsrederi. Det är första gången det byggs en kryssningsyacht som kan köra in i mindre hamnar som i Nice, Monte Carlo och i The Great Lakes, säger Daniel Nerhagen.

Han berättar att hotellkedjans ledning har spenderat en hel del tid i Höganäs för att jobba med projektet, men det har varit väldigt lite justeringar från deras sida.

Vad kostade då själva fartyget att bygga? Ungefär fyra miljarder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.