Svensklibyer i kampen mot Gaddafi

ANNONS
|

På den tunisiska ön Djerba påstås Gaddafiregimen hålla hemliga samtal med rebellerna, som samtidigt drar åt snaran kring Tripoli. På den tunisisk-libyska gränsen samlas libyska flyktingar från hela världen - även Sverige.

Med slagord firar rebeller segern över Muammar Gaddafis styrkor, ur vilkas grepp de säger sig ha tagit "så gott som hela" al-Zawiya. Om det stämmer är segern värd att fira - hamnstaden är en viktig front för rebellerna som vill omringa Tripoli.

Men kampen om al-Zawiya har krävt stora offer och många flyr undan våldet. Två timmars bilfärd västerut på dammiga vägar ligger Tunisien. Tiotusentals libyer har korsat gränsen och sökt skydd, bland dem exillibyer från hela världen - även från Sverige.

ANNONS
-Det är så mycket våld i Libyen just nu, så mycket våld, säger Ahmed, som av rädsla för repressalier inte vill använda sitt riktiga namn.

I slutet på januari reste Ahmed till al-Zawiya från Stockholm där han bott sedan mitten av 2000-talet. Snart därefter utbröt upproret och att ens bo i al-Zawiya blev livsfarligt. Ahmed begav sig då till Tunisien med sin sjuke far, som nu vårdas på ett sjukhus. Men han vet inte hur de ska betala för fortsatt behandling.

-Det finns ingen hjälp här, säger han i telefon till TT.
-Det finns inga pengar - det finns ingenting.

FN:s flyktingorgan (UNHCR) har ett avtal med Tunisien som ger libyer tillgång till offentlig vård. UNHCR berömmer generositeten, men medger att vissa behandlingar finns bara på privatkliniker som avtalet inte omfattar.

På Tunis sjukhus ligger Gaddafistyrkor och rebellsoldater vägg i vägg. Regimen betalar sina sjukhusräkningar men det har varit svårt att få stöd från det oppositionella rådet - om man inte känner rätt personer, säger rebellsoldaten Faraj, även det ett fingerat namn.

Faraj åkte från Stockholm i april för att kämpa mot Gaddafi. Under träningen skadade han knät och med andra sårade korsade han gränsen till Tunisien. Han förstår inte varför rebellrådet inte betalar för vård till sårade rebeller.

-De slåss inte för pengar, de slåss för frihet, säger Faraj till TT.
-Då kan rådet inte säga att man inte har ett ansvar.

Inte långt bort, på den tunisiska ön Djerba, pågick enligt tunisiska källor hemliga förhandlingar mellan rebeller och regimen och FN:s utsände medlare påstods ha gjort dem sällskap på måndagen, rapporterade AFP. Detta förnekades dock senare på kvällen av både rebellerna och FN.

ANNONS
ANNONS