Ola Bini satt häktad i Ecuador i över två månader. Han släpps under fredagen.
Ola Bini satt häktad i Ecuador i över två månader. Han släpps under fredagen. Bild: Dolores Ochoa

Svensken fängslades i Ecuador – släpps fri

Svenska Ola Bini är bekant med Julian Assange och har suttit fängslad i Ecuador i över två månader, misstänkt för bland annat dataintrång. Tidigt på fredagsmorgonen släpptes han fri.
– Vi pratade med honom för en timme sedan, det känns fantastiskt. En lättnad, säger pappan Dag Gustafsson.

ANNONS
|

Det var den 11 april som västsvensken och programmeraren Ola Bini fängslades i Ecuador. Han misstänktes för dataintrång och för att ha ingått i ett spionnätverk med bland andra Wikileaksgrundaren Julian Assange. Samma dag greps Assange av brittisk polis på Ecuadors ambassad i London. Dessutom anklagade Ecuadors inrikesminister Bini för att ha försökt störta landets regering.

Han greps när han var på väg att lämna Ecuador för att flyga till Japan, och häktades därefter.

– Hans häktning är olaglig. Bland annat fick han inte de skriftliga anklagelserna på sitt eget modersmål, vilket är en grundlagsstadgad rättighet i Ecuador. Vidare väntade myndigheterna med att meddela den svenska ambassaden en hel dag efter att han blivit häktad. Det ska enligt lag göras omgående, sa 36-åringens advokat Carlos Soria då.

ANNONS

LÄS MER:Mamman till fängslade Ola Bini: "Det känns som att leva i en mardröm"

Binis föräldrar, Görel Bini och Dag Gustafsson som bor i Kode, var också på plats i Ecuador.

– De säger att El Inca är en av de bättre fängelserna i Ecuador, men det går inte att jämföra med Sverige. Han sover på pappkartong på golvet – för i den delen av fängelset han sitter i tillsammans med ett 90-tal andra fångar finns endast tolv madrasser, har Görel Bini tidigare berättat för GP.

Släpps fri efter två månader

Under den tidiga fredagen bekräftar Ola Binis föräldrar, som är i Sverige, att sonen har släppts från häktet i Ecuador.

– Vi pratade med honom för en timme sedan, det känns fantastiskt. Det är en lättnad efter de två månader som han har suttit i fängelse, säger pappan Dag Gustafsson kvart i åtta på midsommaraftonsmorgonen.

Ola Bini
Ola Bini Bild: Dolores Ochoa

Däremot kommer han inte tillåtas att lämna landet.

– Det advokaterna och Ola säger är att det hela inte är slut. Han är inte fri en. En utredning pågår och han får inte lämna landet medan utredningen pågår. Men Olas försvar fortsätter arbeta för att bevisa hans oskuld, säger Dag Gustafsson.

Han och Binis mamma har haft kontakt de senaste månaderna. När de själva var på plats i Ecuador i april kunde de träffa sonen och sedan dess har de brevväxlat.

ANNONS

Snart åker föräldrarna till Ecuador igen.

– Det ska bli extra roligt att kunna umgås på riktigt, säger Dag Gustafsson.

Vän med Julian Assange

Ola Binis mamma Görel Bini har tidigare bekräftat för GP att han känner Julian Assange.

– Ola är vän med Julian Assange och de jobbar med närliggande saker. Jag tycker inte det är konstigt att de är vänner sett till deras beröringspunkter. Men han har aldrig jobbat med Wikileaks, har hon sagt.

Enligt Ecuadors myndigheter har västsvensken flugit till London för att träffa Assange vid ett dussintal tillfällen de senaste åren.

ANNONS