Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mauricio Rojas var migrationspolitisk talesperson för Folkpartiet, numera Liberalerna. Här på en bild från 2006 med dåvarande partiledaren Lars Leijonborg.

Svenske ministern Rojas avgår i Chile

Svensk-chilenske politikern, debattören och författaren Mauricio Rojas avgår som kulturminister i Chile efter bara några dagar. Skälet är en opinionsstorm mot Rojas kritik mot ett museum om Pinochetdiktaturen.

Rojas, som satt i den svenska riksdagen 2002–2008 och var migrationspolitisk talesperson för dåvarande Folkpartiet, tillträdde i torsdags i förra veckan. Och på måndagen avgick han.

Det skedde sedan chilenska medier uppmärksammat att Rojas i en bok från 2015 kritiserat Historie- och människorättsmuseet i huvudstaden Santiago, som öppnade 2010 och som dokumenterar övergreppen under militärdiktatorn Augusto Pinochets styre 1973–1990.

"Manipulera historien"

"Snarare än ett museum är det en anläggning vars syfte … det är att chocka åskådarna, förvåna dem och förhindra dem att resonera på egen hand", skrev Rojas och fortsatte:

"Det är att manipulera historien (…), ett skamlöst och felaktigt utnyttjande av en nationell tragedi som så många av oss är direkt berörda av".

Kritiken kom snart från såväl höger- som vänsterpolitiker. Skådespelare, författare och musiker reste kravet att Rojas skulle avgå.

Står inte för åsikterna

Svensk-chilenaren försvarar sig med att boken handlar om när han gick från vänster till höger i politiken och att han inte står för de åsikterna i dag. "Jag har aldrig förminskat eller rättfärdigat oacceptabla, systematiska och allvarliga människorättskränkningar som ägt rum i Chile", skrev Rojas på Twitter när tidningen La Tercera skrivit om hans bok häromdagen.

Skandalen är ett problem för president Sebastián Piñera, som bara haft makten sedan i mars men vars popularitetssiffror redan dalar på grund av ministrars misstag och höga arbetslöshetssiffror. Rojas utnämning i förra veckan ingick i en ommöblering där Piñera även bytte ut miljö- och utbildningsministrarna.

Piñera tar avstånd från Rojas kommentarer om museet, accepterar hans avskedsansökan och har utsett Consuelo Valdés till hans efterträdare.

Uppskattningsvis 3 000 människor försvann eller dödades under Pinochets tid vid makten. 28 000 torterades.