Svenskbyn som växt upp i Japan Sweden Hills: "Vi gillar verkligen midsommar"

Faluröda trähus med vita knutar, björkkantade gator och en två meter hög dalahäst. Sweden Hills i norra Japan är förvirrande likt en traditionell svensk by. – Vi vill sälja in den svenska livsstilen, säger Yuji Kariya på Sweden Hills.

ANNONS
|

Närmaste tågstation från svenskbyn Sweden Hills är Ishikari-Futomi som hör till staden Tobetsu. Redan där märks de skandinaviska influenserna av. På stationskaféet Fika säljs det – förutom kaffe och kaka – svenska souvenirer som lingonsylt och tebrickor med älgar på. En av väggarna pryds av en stor affisch som lockar med årets midsommarfest i Sweden Hills. Varje år samlas många av de närmare åttahundra byinvånarna för att fira tillsammans. Åtta män väljs ut som reser midsommarstången. Festdeltagarna dansar, äter och dricker.

–Vi hade ingen aning om vad midsommar var för något tidigare men vi gillar det verkligen. Fast jag dricker inte framför mina barn så jag kan inte släppa loss helt, säger Kentaro Tago och skrattar.

ANNONS

Han står utanför sitt faluröda hus tillsammans med frun Maki Tago och barnen Sakura, Rintaro och Haruka. De flyttade till Sweden Hills för fyra år sedan från Chiba på den japanska östkusten. Redan då bodde de i ett svensktillverkat hus från företaget Sweden House. De lockades av den höga kvaliteten, trädesignen och att byggnaden håller en behaglig temperatur vare sig det är kallt eller varmt utomhus. Då och då fick de reklam från hustillverkaren om en svenskby i norra Japan där alla hus såg ut som deras och belägna bland djur och natur.

–Då var det bara en dröm att bo här, säger Kentaro Tago.

När Chiba och andra delar av Japan drabbades hårt av den omfattande jordbävningen 2011 bestämde de sig för att flytta. Deras hus klarade sig i katastrofen medan flera grannhus förstördes.

–Händelsen gav mig möjlighet att fundera på vad som är viktigt i livet. Och när kärnkraftsolyckan i Fukushima inträffade pratade vi om att vi ville bo långt därifrån. Vi ville till ett säkert och rent område. Det var dags att se till att vår dröm blev sann.

Deras första intryck av byn var grönskan, lugnet och de stora utrymmena mellan husen.

ANNONS

–Det var märkligt att se att alla husen var likadana. Det kändes artificiellt på något sätt, lite som Disneyland. I Japan har vi inte samma designkoncept utan varje familj skapar sin egen stil, säger Maki Tago.

Från utsidan ser deras hem ut som vilket traditionellt svenskt hus som helst med vedtravar, trädgårdsslang och Husqvarna-gräsklippare på tomten. Inomhus blandas japanska tatamimattor och ätpinnar med Ikeaköksbord och Kånkenväskor.

Familjen kände inte till något om Sverige sedan tidigare förutom Volvo, Ikea och Zlatan. De har börjat intressera sig mer för landet och förutom midsommar firar de lucia.

–Vår äldsta dotter övade här hemma och lärde sig flera sånger utantill inför förra årets firande, berättar Maki Tago och plockar fram en cd med luciasånger. Hon börjar nynna på Nu tändas tusen juleljus och Lusse Lelle med korrekt melodi.

Bara maken har varit i Sverige. Han passade på att besöka Stockholm förra året när han var i London för att studera engelska.

–Jag ville veta om det verkligen var sant att Sweden Hills ser ut som Sverige eller om det bara var ett säljknep. När jag satt på tåget kunde jag se vackra landskap som påminner om här och hus som var väldigt lika vårt. Wow, det är sant! tänkte jag.

ANNONS

Bland byns 420 hus används drygt hundra som semesterbostäder och resten är permanenta hem. De flesta av invånarna är pensionärer från storstäder som Tokyo, Osaka eller Sapporo men fler och fler unga föräldrar väljer att flytta hit med sina barn.

–Nuförtiden finns det mindre och billigare hus som passar för yngre personer. Så det är en förändring på gång, säger Miki Wajima på stiftelsen Sweden Center Foundation som driver Swedish Hills.

Det är heller inte lätt för äldre människor att klara av kylan och mängden snö. Snösäsongen sträcker sig från november till april och i år hade byn två meter snö som mest.

Alla boende som GP träffar säger att det inte är på grund av Sverige som de valt att bosätta sig här. Det är först och främst naturen som lockar. Men hur känns det att som japan leva i en fullständigt svenskinspirerad miljö? Känner de sig mindre som japaner?

–Jag tänker inte så mycket på att jag är japan och att jag lever i Japan. Samtidigt går jag inte runt och tänker att jag lever i en svenskby. Jag är så van att bo här och det är en del av mitt liv, säger Natsumi Yoneyama som flyttade hit för nio år sedan tillsammans med sin man och tre barn.

ANNONS

Sweden Hills skapades för över trettio år sedan av hustillverkaren Sweden House. De säljer svensktillverkade trähus i Japan och behövde en plats som liknar Sverige där de kunde marknadsföra sina hus för potentiella köpare. De gröna kullarna utanför Sapporo visade sig passa perfekt. Dessutom var kommunledningen i Tobetsu angelägen om att samarbeta med trähusföretaget för att öka regionens attraktionskraft. Snart visade det sig att intresset var stort bland japaner runt om i landet och flera av dem ville bosätta sig i byn. Visningsplatsen omvandlades till ett bostadsområde.

De flesta boende i byn verkar nöjda med sitt bostadsval. Flera tycker däremot att vissa regler i området är för strikta och att ägarna alltför mycket vill visa upp platsen som ett vykort. Det är till exempel förbjudet att hänga tvätt, anlägga ett trädgårdsland och sätta upp ett högt staket på tomten. I bloggar och på youtubeklipp på nätet finns det en del missnöje om de svenska husen. Det skrivs om mögliga träväggar och tak som läcker in. De flesta hus är gjorda i furu och kräver underhåll, understryker Yuji Kariya på Sweden Hills. Men alla inser inte det.

–Svenskar älskar sina hem och tillbringar mycket tid på att renovera sina hus. Vi vill få in det tankesättet bland våra kunder. Men de flesta japaner åker iväg på semestern. De stannar inte hemma och fixar med hemmet.

ANNONS

Försäljningen av de svensktillverkade husen har gått ner något den senaste tiden, enligt Kariya. För att locka nya kunder satsar företaget på att inte bara sälja högkvalitativa hus utan också en svensk livsstil.

–Vi vill sälja in idén med allemansrätten och att leva i samklang med naturen. Vårt nya koncepthus heter Mjuk. Det innebär att bara vara. Japaner planerar för mycket om vad de ska göra nästa helg. Men om hemmet verkligen är mysigt och bekvämt behöver de inte göra något utan bara stanna hemma och ta det lugnt med familjen.

ANNONS