Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett fåtal svenskar har blivit skadade efter explosionen i Beirut, meddelar UD. Bild: Thibault Camus
Ett fåtal svenskar har blivit skadade efter explosionen i Beirut, meddelar UD. Bild: Thibault Camus

Svenskar skadade efter explosionen i Beirut

Ett fåtal svenskar har hittats skadade i Beirut efter explosionen, uppger Utrikesdepartementet. Det finns inga uppgifter om några omkomna svenskar, rapporterar Dagens Nyheter.

Den svenska ambassaden uppskattar att 2 000 till 3 000 svenskar befinner sig i Libanons huvudstad Beirut. Utrikesdepartementet (UD) rapporterar nu att ett fåtal svenskar har hittats skadade efter katastrofen i Beirut.

– Vi har nu fått kännedom om att ett fåtal svenskar fått lättare skador och att de får vård på plats, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på UD, till DN.

UD uppmanar svenskar som befinner sig i Beirut och som vill åka hem till Sverige att göra det på egen hand.

– Det är vårt generella råd, om man vill ta sig hem måste man kolla med sitt försäkrings- och resebolag. UD:s uppgift är framför allt att informera, säger Julia Eriksson Pogorzelska till DN.

Hanna Rehn på UD:s presstjänst utvecklar i ett mejl till GP:

– Det osäkra och föränderliga läge som uppkommit på grund av hanteringen av Covid-19 och som var grunden till att vi införde avrådan från utlandsresor är kvar. Situationen påverkar också i hög grad svenska utlandsmyndigheters möjlighet att bistå svenska medborgare och personer med hemvist i Sverige som befinner sig i utlandet, skriver hon.

Kändes på ambassaden

Explosionen kändes även på den svenska ambassaden i Beirut.

– Men personalen ska vara oskadd, skriver UD:s kommunikatör Hanna Rehn i ett mejl till GP.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB meddelade, under torsdagen att de kommer att bistå med sjukvårdsmateriel till Beirut. Det rör sig om bland annat skyddshandskar, kanyler, förband och annan sjukvårdsutrustning.

Vidare har MSB erbjudit stöd i form av personella resurser som en del av EU:s gemensamma stöd till Libanon.

– Det är en del av MSB:s uppdrag, och självklart att visa solidaritet och genomföra den här typen av humanitära insatser och värna människoliv, drabbade människor och samhällen vid svåra situationer som denna, säger Jakob Wernerman, enhetschef på enheten för nationella insatser och civilskydd vid MSB, i ett pressmeddelande.

Hittills har över 100 personer avlidit till följd av explosionen och tusentals har skadats. Dödssiffran väntas även stiga.

Libanons president uppger att 2 750 ton av ett högexplosivt ämne ska ha förvarats i hamnen. Enligt Beiruts guvernör har mellan 200 000 och 250 000 personer förlorat sina hem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.