Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med hjälp av enbart solkraft ska de drygt 40 bilarna ta sig tvärs över Australien, från Darwin i norr till Adelaide i söder.

Svenskar i rally med solkraft över Australien

300 mil – från Darwin i norr till Adelaide i söder – utan bensin. Så ser utmaningen ut för de soldrivna deltagarna i World Solar Challenge i Australien, där två lag med studenter från Sverige deltar.

- Alla bilarna ser hel annorlunda ut i år, och allt vi vet är att vi har en bra bil. Vi har fått den att gå perfekt de senaste dagarna och vi kommer att göra allt för att vinna, säger Sarah Benninkbolt till nyhetsbyrån Reuters.

Hon basar över Nuons lag, från tekniska universitetet i Delft i Nederländerna, som vann loppet 2015. I år har de konkurrens från över 40 lag från olika delar av världen. Sverige representeras av inte mindre än två lag, som består av studenter från universitetet i Jönköping och Mälardalens Högskola.

- Vi går ju in för att vinna, men också för att lära. Flera av teamen har ju varit med flera gånger och gjort samma resa som vi, så det ska bli intressant att se, sade André Löfqvist vid MDH Solar Team från Mälardalens högskola, inför tävlingen till VLT.

Med hastigheter uppemot 100 kilometer per timme väntas det ta en vecka för de flesta bilarna att köra de 3 000 kilometrarna. Rekordet innehas av Tokaiuniversitetet i Japan, som 2009 genomförde resan på mindre än 30 timmar.