Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kapten Christian Wester i simulatorhallen på P 4  inför uppdraget i trakterna av Røros. Bild: Stefan Berg
Kapten Christian Wester i simulatorhallen på P 4 inför uppdraget i trakterna av Røros. Bild: Stefan Berg

Svenskar deltar i Natos jätteövning

Nu inleds en av Natos största övningar någonsin i Skandinavien. Syftet: att försvara Norge vid ett militärt angrepp. Kapten Christian Wester i Skövde har förberett sig i simulator.

Trident Juncture 18 genomförs i ett spänt läge mellan öst och väst. Det är en följd av Rysslands inblandning i Ukraina och annekteringen av Krim. Östersjöregionen och Nordkalotten är i skärningspunkten.

Övningen utgår från att Norge angrips av främmande makt, begär hjälp och att övriga Nato-länder och partnerländerna Sverige och Finland kommer till undsättning.

— Vi övar för en ny säkerhetspolitisk verklighet, där vi måste öva i stora formationer och förflytta stora styrkor, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

LÄS MER: Analys: Visar muskler i tid av stor osäkerhet

"Naturligt övningsscenario"

Norges statsminister Erna Solberg sade nyligen inför en grupp journalister i Stortinget, däribland GP, att den största övningen på långa tider är bra för norsk säkerhet, de deltagande ländernas säkerhet och för försvaret.

— Det är ett naturligt övningsscenario att få hjälp utifrån, säger hon.

På frågan om den inte provocerar Ryssland, svarar Erna Solberg:

— Övningen är anmäld enligt Wienkonventionen och ryska observatörer är inbjudna. Inget ska överraska dem.

Den västliga försvarsalliansen sätter in stora resurser på land, i luften, till havs och i cyberrymden: omkring 50 000 militärer, 150 flygplan, 60 fartyg och upp till 10 000 fordon. Centralt är att testa snabbinsatsstyrkan Nato Response Force (NRF). Sverige deltar med över 2000 man.

"Vi försöker efterlikna det som vi ska göra i Norge så att vi är så väl förberedda som möjligt.". Bild: Stefan Berg
"Vi försöker efterlikna det som vi ska göra i Norge så att vi är så väl förberedda som möjligt.". Bild: Stefan Berg

För omvärlden är det ytterligare ett tecken på att Sverige bara är alliansfritt i formell mening. I praktiken är vi djupt allierade med Nato och västmakterna. Allianspartierna vill även att vi söker medlemskap i försvarsalliansen.

Det är frågor långt över Christian Westers horisont. Han är chef för 423 stridsvagnskompaniet i Skövde och en av de svenska officerare som nu är på väg till Norge för att jobba. GP träffar honom i simulatorhallen.

— Det jag är chef över nu är ett ett kompani som vi har satt samman tillfälligt och som består av plutoner från tre regementen. Från Skaraborgs regemente P 4 deltar två plutoner: en stabs- och trosspluton och en stridsvagnspluton, säger han.

För hans del drar allvaret i gång på lördag, i trakterna söder om Røros, mot gränsen till Härjedalen. De kommer att grupperas i fält och bo i tält med kamin.

— Det tar nog bara en dag för oss att åka upp dit. Vi kommer att ha med oss 16 stridsfordon. Vi har inte fått våra order ännu, men vi kommer till stor del att vara B-styrka och pröva Natos snabbinsatsförband både vid anfall och försvar.

Hans största utländska övning hittills

Det är hans största utländska övning hittills.

— Det är lite speciellt. Sverige har ökat samarbetet inom EU och partnerskapet med Nato. Bland annat var mitt kompani nere på en stor stridsvagnstävling där förband från hela Europa tävlade i maj i år. Så de sista åren har vi övat mer.

Simulatorerna är komplement till riktiga övningar och mycket billigare, enligt Christian Wester på Skaraborgs regemente P 4.. Bild: Stefan Berg
Simulatorerna är komplement till riktiga övningar och mycket billigare, enligt Christian Wester på Skaraborgs regemente P 4.. Bild: Stefan Berg

I Norge samverkar han med finska förband, som ingår i samma brigad.

—Det är viktigt att få öva på riktigt i stora sammanhang som ställer helt andra krav på logistik, säger Christian Wester som har jobbat 15 år inom försvaret. På P 4 blev han officer 2009.

I simulatorn tränar han strid med chefer från stridsvagnskompaniet.

— Vi försöker efterlikna det som vi ska göra i Norge så att vi är så väl förberedda som möjligt. Det här ersätter inga riktiga övningar, som påverkas av terräng, väder och vind, men det är komplement och mycket billigare.

Trident Juncture 18

Förbandsövningarna pågår mellan den 25 oktober och 7 november i Norge, Nordatlanten, Östersjön och i svenskt och finländskt luftrum. Omkring 20 000 amerikaner är med. Bara besättningen på hangarfartyget USS Harry S Truman, med 90 flygplan och helikoptrar, uppgår till över 5 500 personer.

Från Sverige deltar armén, flygvapnet, marinen och hemvärnet, över 2 000 man. Målet är att öka försvarets förmåga att skydda Sverige och stärka samarbeten med Finland, USA, Norge och Nato. Så kallat värdlandsstöd lämnas till Natoförband som baseras i Sverige, främst amerikanska stridsflygplan på F 21 i Luleå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.