Dominique Whitehouse, 55, var mitt i kaoset vid attacken i Nice. Bild: Privat
Dominique Whitehouse, 55, var mitt i kaoset vid attacken i Nice. Bild: Privat

Svenska vittnet: "Hur kunde det här få hända?"

Svenskan Dominique Whitehouse befann sig mitt i attacken i Nice. När chocken lagt sig reagerar hon mot polisens agerande. - Hur kunde det här få hända? Han körde ju flera hundra meter genom den avspärrade strandpromenaden, säger hon till GP

ANNONS
|

Dominique Whitehouse hade precis sett fyrverkerierna klockan 22 längs strandpromenaden Promenade des Anglais när folk började springa i panik längs gatan.

- Först kom folk kom springandes helt hysteriskfrån hålletdär vi varit bara minuter innan. Sedan rusade lika många från andra hållet i panik och det blev ännu mer stressat, berättar hon.

I tumultet lyckades de ta sig tillbaka till sin bostad, en liten studio precis bakom ett hotell, ett tjugotal meter från olycksplatsen.

- Det var fullt kaos och folk gömde sig i vår trappuppgång, så vi släppte in 10 personer och fick sitta där i tre timmar innan polisen sa att någon fick lämna byggnaden, säger hon.

ANNONS

Chock och förtvivlan

När jag berDominiqueWhitehouse beskriva känslan dagen efter attacken beskriver hon det som en blandning av chock och förtvivlan.

- Nu på förmiddagen när vi var ute och pratade med folk så sa polisen att de håller på att flytta liken från platsen till bårhuset. Klockan 11 på förmiddagen. Det känns helt makabert att de fortfarande ligger där, säger hon.

DominiqueWhitehouse säger att när det börjar sjunka in vad som hänt är hon arg över hur polisen agerade.

- Ett attentat här i Nice på nationaldagen utanför ett av världens mest kända hotell. Det kunde man nästan lista ut att det är något som skulle kunna hända, säger hon.

Ett attentat på franska nationaldagen, i ett av landets största turiststäder utanför ett av världens mest kända hotell, tycker DominiqueWhitehouse att man borde ha kunnat förutspå. Dessutom är hon överraskad över att gärningsmannen lyckades köra rakt igenom polisens avspärrningar.

- Det känns som att något måste ha gått väldigt fel med säkerheten. Hela promenaden var avspärrad och man frågar sig hur det kunde ske. Var fanns poliserna som skulle vinnas vid avspärrningen? Den här bilen körde som en vettvilling flera hundra meter på promenadvägen där folk gick och promenerade med sina barnvagnar.

ANNONS

ANNONS