Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska turister varnades

De svenska resebolagen i Thailand uppmanade sina resenärer att lämna stränderna.

Folk på Patong Beach i Phuket, Thailand, har lämnat stranden för att bege sig högre upp. Det berättar Kent Karlsson, som driver Karlssons restaurang på Patong Beach till TT. Även bilar och motorcyklar försöker nu lämna området. Men Kent Karlsson tar det lugnt.

– Det är lite halvkalabalik här just nu men det finns ingen anledning till panik. Vi sitter och äter just nu. Det kommer att ta flera timmar innan en eventuell tsunami kommer. Det har inte gått ut någon officiell tsunamivarning ännu, så än så länge är det bara en massa rykten som snurrar runt. Jag var med om den förra tsunamin också. Då stod vattnet 1,7 meter högt i restaurangen som ligger 150 meter från stranden. Om det kommer en officiell varning flyttar vi värdesakerna till övervåningen.

Peter Kolare, som turistar i Koh Lanta med familjen, vittnar om den panik som bröt ut i Thailand.

– Folk har sprungit och det var totalt kaos när larmet gick.
– Det ösregnar och blixtrar. Staden ser öde ut härifrån.

Hans syster med familj tog sig barfota springande från stranden och har sedan dess befunnit sig nu med sina barn på en platå cirka 500 meter från stranden.

Fritidsresor uppmanar resenärer lämna stränderna

Fritidsresor uppmanar nu sina resenärer i Ao Nang-området och Krabi att bege sig från stränderna.

– Enligt vår personal på plats har tsunamivarningen utfärdats för framför allt Ao Nang och Krabi och därför informerar vi våra resenärer att bege sig från strandområdena där, säger Therese Wahlund, informatör på Fritidsresor till TT.

– Enligt kollegorna på plats finns ingen varning för Phuket. Vi informerar resenärer om att det varit en jordbävning och att vi avvaktar ytterligare information.

Fritidsresor har för närvarande drygt 100 resenärer i Ao Nang-Krabiområdet och längs kusten söderut.

Ving har 1700 gäster i Phuket

Svenska Ving säger sig ha cirka 1 700 gäster i Phuket. Vings personal på plats kände av skalvet.

– Vi skickar nu sms till dem om att en tsunamivarning är utfärdad och att de ska sätta sig i säkerhet bort från strandlinjen och upp mot bergen. Det finns evakueringsrutter som myndigheterna i Phuket själva satt upp så det finns information överallt om vart man ska bege sig vid en tsunamivarning, säger informationschef Magdalena Öhrn.

– Vår personal säger att människor sätter sig i säkerhet och att läget är lugnt. Vi följer nu läget löpande.

Ving har inte fått information om att en tsunamivarning också är utfärdad för Ao Nang- och Krabi-områdena där Ving också har gäster.

– Vi har uppfattat att varningen gäller Phuket, säger Magdalena Öhrn.

Apollo har 212 resenärer i Thailand

Researrangören Apollo har för nuvarande 212 svenska resenärer i Thailand. Exakt var de befinner sig vet informationschefen Kajsa Moström inte.

– Jag kan inte svara på det, jag väntar på att få det specificerat, säger hon till TT.

De uppgifter bolaget fått än så länge är att det utfärdats en tsunamivarning i Khao Lak. Man har också fått uppgifter om att det påbörjats en evakuering där och inväntar just nu besked från Phuket och Krabi.

– Vi har inte fått uppgifter om Krabi och Phuket där vi har våra gäster, säger Kajsa Moström

– Alla människor längs Andamankusten måste evakueras till säkra områden. Vi väntar oss en tsunami på mellan 1,6 och 2 meter mot Phuket och Phang Nga vid klockan 17.40 (12.40, svensk tid), säger det thailändska katastrofvarningscentrets chef, Somsak Khaosuwan, i thailändsk tv, enligt AFP.

Svenska Röda korset har tät kontakt med sina partners runt Indiska oceanen.
– Vi följer noga vad som händer, säger Maude Fröberg på Röda korsets presstjänst.
Hon berättar att många i personalen har särskilda erfarenheter av att arbete i området efter katastrofen 2004.
– Vi avvaktar och ser hur stora vågorna blir och vilken hjälp som eventuellt behövs, säger Maude Fröberg.
Ännu har Röda korset inte fått någon förfrågan om hjälp från något av länderna som fått tsunamilarmet.

Phil Charlesworth berättar att människor i västra Indonesien som drabbades oerhört hårt 2004 är traumatiserade av händelsen när 170 000 invånare dog och att många nu återupplever katastrofen.
– Vi har byggt upp en psykologisk beredskap och är beredda att bistå människor här, säger Phil Charlesworth.
I de västra delarna av Indonesien har låglänta områden evakuerats och Phil Charlesworth tror att människorna där kommer att vänta med att återvända till sina hem tills det blir morgon igen.
– Om inget mer händer. Det har varit många efterskalv och det kan fortfarande komma fler, säger, Phil Charlesworth.


– Det finns tusentals svenskar i de aktuella provinserna, säger Andreas Magnusson vid den svenska ambassaden i Bangkok till TT.

Exakt hur många vet man inte i nuläget. Nu följer ambassaden utvecklingen.
– Vi står i kontakt med det svenska konsulatet i Phuket som följer utvecklingen därifrån. Den information vi har fått är att de torn och system som finns för tsunamivarningar fungerar och har larmat. Folk håller på att evakueras från Phuket och närliggande provinser, säger Andreas Magnusson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.