Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Svenska turister utanför när Danmark öppnar

Danmark öppnar sina gränser för tyska, isländska och norska turister – men svenskarna får vänta. Bland danskarna går åsikterna isär om regeringens beslut.
– Gränserna borde vara stängda tills viruset är borta, säger Köpenhamnsbon Nora Belmaillah.

Den 14 mars stängde Danmark sina landsgränser för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset. Sedan dess har endast utländska medborgare med giltigt skäl, till exempel arbete, fått passera gränsen.

Nyligen infördes vissa lättnader i de danska gränskontrollerna för invånare i de nordiska grannländerna och Tyskland. Bland annat innebär att affärsresenärer och personer med en partner eller sommarbostad har rätt till inresa.

LÄS MER: Danmark har stängt gränsen

Under fredagen kom nya besked från den danska regeringen när det gäller sommarturismen. Semesterfirare från Island, Norge och Tyskland välkomnas från och med den 15 juni. De måste kunna uppvisa dokument på att de ska stanna i minst sex nätter och det är inte tillåtet att övernatta i Köpenhamn.

– Vi genomför en kontrollerad öppning till Island, Norge och Tyskland. Vi gör detta i hög grad till förmån för turismen, sa den danska statsministern Mette Frederiksen (S) under fredagens presskonferens.

LÄS MER: Danmark och Polen stänger gränserna – Stena Line stoppar passagerartrafik

Oklart när gränsen till Sverige öppnas

Än är det oklart när gränsen mot Sverige öppnas. Det på grund av den svenska coronastrategin. En nära dialog förs mellan de båda grannländerna, enligt Frederiksen.

– Vi står fortfarande olika i förhållande till corona. Vi har en stark önskan om att finna en lösning, det kanske kan vara en regional lösning, sa hon och syftade till de många människor i Skåne med kopplingar till den danska sidan.

Sett till den sammantagna utvecklingen har Danmark haft betydligt färre dödsfall kopplade till covid-19 än Sverige. Totalt rör det sig om 568 i Danmark jämfört med 4 350 i Sverige. Men smittspridningen i Sverige skiljer sig stort. Medan Stockholm har många smittade och döda har Skåne hittills klarat sig bättre jämfört både med andra svenska regioner – och närliggande danska.

Åsikterna går isär

Bland danskarna går åsikterna isär huruvida de danska gränserna ska vara öppna eller inte under coronapandemin. På en parkbänk på gåtan Strøget i centrala Köpenhamn sitter cykelbudet Eva Marlene Müller och tar igen sig innan det är dags att fortsätta dela ut paket.

Eva Marlene Müller jobbar som cykelbud i Köpenhamn. Bild: Lars Dareberg
Eva Marlene Müller jobbar som cykelbud i Köpenhamn. Bild: Lars Dareberg

Hon är ursprungligen från Tyskland och flyttade till den danska huvudstaden för tre år sedan på grund av sin dåvarande partner. Hon vet precis var hon står i gränsdiskussionen.

– Jag är alltid för öppna gränser så jag tycker att de ska öppna upp. Vi har en relativt stabil situation i Danmark nu så jag tycker det vore fint med öppna gränser igen och att regeringen litar på att invånarna kommer att bete sig på ett korrekt sätt.

LÄS MER: Danmark: Högst 500 kan samlas i sommar

Byggledaren Peter Hapiach, som väntar på ett jobbmöte en bit därifrån, förstår inte regeringens logik att fortsätta hålla stängt mot Sverige.

Peter Hapiach jobbar inom byggsektorn. Bild: Lars Dareberg
Peter Hapiach jobbar inom byggsektorn. Bild: Lars Dareberg

– Vi har redan mängder av svenskar som dagligen åker till Danmark och som har sina normala liv i Sverige. Vi inom byggbranschen har svenska anställda och här i Köpenhamn arbetar många svenskar i butiker som nu har öppnat igen. Och det har inte påverkat siffrorna, snarare minskar det. Så jag kan inte se någon orsak till att ha gränserna stängda.

Tycker att gränserna borde vara stängda

Köpenhamnsbon Nora Belmaillah är däremot av motsatt åsikt. Hon kommer gående på en sidogata till Strøget med sina barn Gabriel och Medina. Medina sitter i barnvagnen och tittar på ett Youtube-klipp om vattenmeloner medan storebrodern blygt gömmer sig bakom sin mamma.

– Jag tycker att gränserna borde vara stängda tills viruset är borta. Men visst förstår jag att det är svårt om man har familj i Sverige eller Tyskland och inte kan träffa dem, säger Nora Belmaillah.

">
Nora Belmaillah vill att gränserna ska vara stängda, även för danskar. Bild: Lars Dareberg
Nora Belmaillah vill att gränserna ska vara stängda, även för danskar. Bild: Lars Dareberg

Däremot tycker hon att det är orättvist att danskarna fritt kan resa fram och tillbaka till Sverige när inte svenskarna kan göra detsamma. Under våren har många danskar valt att åka till den andra sidan av Öresund för att semestra, gå till frisören, besöka krogar eller spela golf samtidigt som hemlandet befunnit sig i lockdown.

– Det är inte rättvist. Varför ska vi kunna föra viruset vidare till Sverige, men inte tvärtom?

LÄS MER: Delar av danska samhället öppnas igen

Inte imponerade av Sverige

Utanför Rosenborgs slott träffar GP:s team det nyblivna pensionärsparet Freddy och Karin Mikkelsen. De bor egentligen på östra Jylland, men är på besök i Köpenhamn för att bland annat betrakta slottets dyrbara kungliga ägodelar från 1600-talet och framåt.

Nyblivna pensionärsparet Freddy och Karin Mikkelsen har rest in till Köpenhamn från Jylland. Bild: Lars Dareberg
Nyblivna pensionärsparet Freddy och Karin Mikkelsen har rest in till Köpenhamn från Jylland. Bild: Lars Dareberg

Muséet, som öppnade i tisdags, har i likhet med flera andra institutioner fått vara påhittiga för att klara av att följa restriktionerna om social distansering och hålla smittan borta. Lappar om att hålla avstånd sitter uppe och flaskor med handsprit står framme. Inne på slottet har man monterat upp trafikljus på flera platser. Vid rött ljus får besökarna stanna till, vid grönt får de gå vidare och på så sätt hålls de isär.

Freddy Mikkelsen stöder den danska regeringens linje med en flexibel gränsöppning.

– Jag tycker att man ska öppna gränserna till de länder som för en förnuftig politik, säger han och syftar på bland annat Norge och Tyskland.

Däremot är han inte imponerad av den svenska regeringens sätt att hantera coronakrisen.

– De tänker för mycket på pengar. Jag tycker att vi har en bättre regering än vad ni har.

Skulle rest till USA

Pensionärsparet skulle egentligen ha rest till USA, men nu ligger alla planer på is. Så tycker Karin Mikkelsen att alla borde tänka för att undvika en andra våg av det nya coronaviruset.

– Man ser nu i Sydkorea att där har det kommit en andra våg. Jag tycker att man verkligen ska tänka över om man ska ut och resa eller inte. Man får vänta och se och låta tiden utvisa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.