Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utrikesminister Ann Linde (S) säger att regeringen nu inväntar instruktioner från Irak efter det att en resolution för att kasta ut de USA-ledda trupperna ur landet röstats igenom. Foto: Nils Petter Nilsson Bild: NILS PETTER NILSSON
Utrikesminister Ann Linde (S) säger att regeringen nu inväntar instruktioner från Irak efter det att en resolution för att kasta ut de USA-ledda trupperna ur landet röstats igenom. Foto: Nils Petter Nilsson Bild: NILS PETTER NILSSON

Svenska soldater kan tvingas lämna Irak

Under söndagen beslutade Iraks parlament att den USA-ledda koalitionen ska lämna landet. I koalitionen ingår även svenskar. Den svenska regeringen avvaktar nu närmare instruktioner för att förstå vad beslutet innebär, enligt SVT.

Läget i Irak är spänt efter det att en amerikansk drönarattack dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani under fredagen. På söndagen samlades det irakiska parlamentet för ett extrainsatt möte, där Iranvänliga ledamöter fick igenom en resolution som säger att regeringen ska "säkerställa att de utländska styrkorna förbehållslöst inte längre får utnyttja Iraks mark, luft och vatten", rapporterar AFP.

Inväntar instruktioner

I den USA-ledda koalitionen ingår ett 70-tal länder, däribland Sverige.

Till SVT säger utrikesminister Ann Linde (S) att den svenska närvaron grundar sig på en inbjudan från Iraks regering.

– Sveriges regering avvaktar en officiell kommunikation från Irak för att bättre förstå innebörden av beslutet i parlamentet. Behovet av internationellt samarbete kvarstår för att bekämpa Daesh som på nytt blivit allt mer aktivt under de senaste månaderna i Irak.

Omkring 5 200 amerikanska soldater finns på plats i Irak för att bekämpa IS.

Personalens säkerhet viktigast

Resolutionen är inte formellt giltig förrän Iraks premiärminister har undertecknat den, vilket troligen kommer att ske under måndagen.

Tidigare under söndagen sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT att personalens säkerhet är det som har högst prioritet. Han konstaterade också att säkerhetsläget förvärrats.

– Det är klart att det är en svår situation, en komplex situation och en situation som är oförutsägbar på många sätt. Det är klart att det är ett säkerhetsläge som är förvärrat, säger Peter Hultqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.