Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Svensk militärpersonal på plats i Irak uppges vara oskadd. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Svensk militärpersonal på plats i Irak uppges vara oskadd. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Svenska soldater i Irak oskadda

De omkring 70 svenska soldater som befinner sig i Irak är oskadda enligt Försvarsmakten.

– De har varit beskjutna under kvällen men det finns inte någon skada varken på personal eller materiel, säger Magnus Lindstedt, kommunikatör vid Försvarsmakten till TT vid 02-tiden.

Under natten attackerades flera amerikanska mål i Irak. Amerikanska försvarshögkvarteret har bekräftat att mål i Ayn Al-Asad och Erbil har träffats. De svenska styrkorna befinner sig på militärbasen Taji, som enligt Försvarsmakten också har attackerats.

– De fick också larmet för några timmar sedan och satte sig i skydd, sedan återgick de i tjänst efter att larmet blåstes av. Men sedan har de fått ett nytt larm och återgått i skydd, säger Lindstedt.

De svenska soldaterna ingår i en USA-ledd multinationell insats i Irak. Det är just nu inte aktuellt att avbryta uppdraget, vilket skulle vara ett politiskt beslut. Däremot har Försvarsmakten möjlighet att ta hem svensk personal om säkerhetsläget försämras.

– Vi följer händelseutvecklingen noga och anpassar verksamheten, säger Magnus Lindstedt.

Såväl danska som norska soldater befann sig på den beskjutna militärbasen Ayn Al-Asad då nattens attack ägde rum. De båda ländernas försvarsdepartement uppger att ingen av dem har skadats. Även Tyskland uppger att deras soldater i Irak är oskadda.

Emma Gyllestad/TT