Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rättegången mot den misstänkte 26-åringen börjar i januari. Bland hans misstänkta offer finns pojkar boende i Sverige. Arkivbild.

Svenska pojkar offer i norskt sexbrottsfall

Fallet beskrivs som det största sexbrottsärendet i Norges historia. Bland den 26-årige mannens hundratals misstänkta offer finns pojkar i Sverige.

Mannen, som pekas ut som en fotbollsdomare i norska medier, har åtalats för att ha förgripit sig sexuellt på omkring 300 pojkar och unga män. Han har utgett sig för att vara kvinna på chattforum och i sociala medier, för att på sätt lura pojkarna att filma sig själva när de utfört sexuella akter. Vissa av offren har han även träffat fysiskt och han åtalas även för våldtäkt.

Brotten inleddes 2011 och har begåtts mot pojkar i Norge, men även mot pojkar i andra nordiska länder.

- Genom ett omfattande arbete har utredarna kunnat identifiera barn som är bosatta utanför Norge, bland annat i Sverige och Danmark. De ärendena är med i åtalet och det har hållits förhör i de olika länderna, säger åklagaren Guro Hansson Bull till NRK.

Omfattande utredning

Åtalet är resultatet av en omfattande polisutredning som bedrivits i många år. Bevisningen består bland annat av stora mängder chattloggar, bilder och filmer – material som tagit lång tid att granska.

Övergrepp mot ytterligare 160 pojkar har hanterats genom ett strafföreläggande och finns inte med i åtalet.

26-åringen har suttit häktad sedan 2016 och rättegången mot honom börjar i januari. Hans advokat Gunhild Lærum säger till Romerikes blad att han samarbetat med polisen sedan han greps.

- Han har erkänt de faktiska förhållandena sedan dag ett, säger hon till tidningen.

"Har levt dubbelliv"

Däremot är det oklart om han kommer att erkänna sig skyldig till brott, inte minst när det gäller våldtäktsmisstankarna. Enligt Gunhild Lærum är han glad över att ha avslöjats. Hon berättar också att han nu går i terapi.

- Han har levt ett dubbelliv. Utöver sitt vanliga liv har han levt ett olagligt liv online. Han har missbrukat nätet.

Målsägarbiträdet Christian Lundin säger till NRK att fallet i sin omfattning är unikt.

- Det saknar motstycke i norsk rättshistoria.