Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/13

Svenska läkaren om skräckdygnet: Jag visste inte hur länge till jag skulle leva

I fredag skakades Turkiet när en falang ur militären försökte ta makten och störta regeringen. Minst 232 personer dödades och 1 400 personer skadades. Ett stenkast från konfliktens centrum befann sig den svenska läkaren Canan Yasar. Under 27 timmar tog hon emot och vårdade minst 60 skadade på akutmottagningen i Universitetssjukhuset i Istanbul. – Jag visste inte hur många minuter till jag skulle leva. Jag bestämde mig för att mitt sista uppdrag i livet skulle vara att hjälpa de människor som behöver mig där och då. Jag bestämde mig för att offra mitt eget liv, säger Canan Yasar.

Sent på fredagskvällen kastades delar av Turkiet in i kaos. Kuppmakare tillhörande landets väpnade styrkor tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara, understödda av stridsflyg, helikoptrar och stridsvagnar. Några av de här platserna var broarna över Bosporen i Istanbul.

Samtidigt befann sig svenska läkaren Canan Yasar på akutmottagningen vid ett av universitetssjukhusen i Istanbul.

– Vi fick sms från våra vänner utanför sjukhuset om att kuppen skulle ske, så vi satte på nyheterna på tv:n för att få information, säger Canan Yasar.

"Insåg att det var på riktigt"

Hon såg fram emot ett lärorikt nattpass, men natten blev inte alls som hon förmodade. När de första skadade människorna började anlända till sjukhuset blev det kuppen och sammandrabbningarna en verklighet.

– Jag som är född och uppvuxen i Sverige kunde aldrig i min vildaste fantasi tänka mig något sådant här. När den första civila skottskadade patienten kom in insåg jag att det här var på riktigt, säger Canan Yasar som fortfarande befinner sig i Istanbul.

Efter någon timme lugnade stämningen ner sig och det var knappt några patienter som kom in. Därför bestämde sig Canan och hennes kollegor för att gå till sjukhusets restaurang och följa rapporteringen om kuppen därifrån. 

"Många fick panik och sprang"

– Det var en helikopter som flög precis ovanför oss. Vi såg bara överdelen så vi trodde att det var en ambulanshelikopter. Men efter några minuter började den avlossa skott mot oss. Många fick panik och vi började springa in i restaurangen igen för att inte träffas av skotten, säger Canan Yasar.

I sekunden som skotten började hagla bestämde sig Canan för att det här skulle vara det viktigaste, om än det sista, hon skulle göra i livet.

– Slutet var här. Jag visste inte hur många minuter till jag skulle leva. Jag bestämde mig för att mitt sista uppdrag i livet skulle vara att hjälpa de människor som behöver mig där och då. Jag bestämde mig för att offra mitt eget liv, säger Canan Yasar.

60 skottskadade patienter

Hon började ropa på människorna som satt vid alla fönster, samtidigt som hon hjälpte människor i panik och människor som svimmat av skräck. Till slut fick hon in alla på akuten. Efter det dök det upp skottskadade efter skottskadade. Ungefär 60 skottskadade patienter vårdades och mitt i natten fick akutmottagningen besök av poliser med automatgevär.

– Det var en mardröm. Vi hade tidigare fått in en soldat som hade skjutit en polis. Poliserna kom fram till mig, tog tag i mig och sa till mig att leda dem till rummet där soldaten befann sig. Jag var tvungen. Så jag ledde dem dit. De vaktade operationssalen så att soldaten inte kunde ta sig därifrån då han skulle bli dömd, säger Canan Yasar.

27 timmar i sträck

Sedan fredagen arbetade Canan 27 timmar på akutmottagningen. 27 hungriga, rädda, och sömnlösa timmar.

– Jag kommer inte bli läkare när jag får min legitimation eller när jag blir färdig med min specialistutbildning. Jag blev läkare när jag fick uppleva det här dådet och då jag helhjärtat fick utföra mitt uppdrag som läkare och rädda liv. Mitt liv hade inget värde alls under de timmarna, säger Canan Yasar.

Sedan skräcknatten har Canan försökt smälta och ta in vad som egentligen hände för några dagar sedan. 

– Mina föräldrar är också här och befann sig hemma under kuppförsöket. Vi trodde aldrig att vi skulle få se varandra levande igen. Nu har jag stängt av nyheterna och försökt bearbeta det här med familj och vänner. Jag har haft minnesluckor från natten, men detaljer börjar komma tillbaka nu. Ju fler detaljer jag minns, desto sämre mår jag, säger Canan Yasar.

Kommer aldrig glömma allt blod

I morgon väntar en ny arbetsdag på akutmottagningen. Då ska Canan tillbaka till sjukhuset där hon har jobbat i två år, jobbet hon lämnade Sverige för. 

– Jag kommer aldrig att glömma allt blod som spilldes den natten. De liv som vi inte lyckades rädda. Den här dagen lyckades den turkiska befolkningen bevisa för sig själva och omvärlden att även om befolkningen inte alltid kommer överens, kan inget bryta ner oss om vi håller ihop. Alla är enade om att det är fred vi vill ha, och därmed hoppas jag att den här mardrömmen inte går i repris i någon mer gång, säger Canan Yasar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.