Svenskar i Nice uppmanas kontakta anhöriga efter attacken. Bild: BMFTV, AP
Svenskar i Nice uppmanas kontakta anhöriga efter attacken. Bild: BMFTV, AP

Svenska kyrkans kyrkoherde: "Det är svårt att ta in"

Än så länga finns inga uppgifter om att några svenskar ska ha dött i attacken i Nice. Nu ber Utrikesdepartementet alla som befinner sig i området att höra av sig till sina anhöriga. Samtidigt finns Svenska kyrkan på plats för att stötta de som har behov av det. – De är chockade över det som har hänt och vad de bevittnat, säger Jonas Liljeqvist, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Södra Frankrike och Monaco, om de han kommit i kontakt med.

ANNONS
|

Svenskar i Nice uppmanas av Utrikesdepartementet att kontakta anhöriga.

"Vi uppmanar svenskar i Nice att kontakta anhöriga samt följa lokala myndigheters råd", twittrar UD.

Ett krisnummer direkt till UD har också upprättats. Telefonnumret är 08-405 92 00.

– I första hand för eventuellt drabbade som behöver komma i kontakt med oss, men också för oroliga anhöriga som inte fått tag i sina nära och kära, säger Anna Ekberg, presskommunikatör.

UD hade på förmiddagen inga uppgifter om skadade svenskar efter attacken i Nice. Departementet arbetar med att ta fram en bedömning av hur många svenskar som befinner sig i området.

ANNONS

UD uppger att departementet följer händelseutvecklingen noga och har kontakt med franska myndigheter, både via departementet och via svenska ambassaden i Paris.

Svenska kyrkan har en lokal bara 15 kilometer från Nice. Jonas Liljeqvist är kyrkoherde i Svenska kyrkan i Södra Frankrike och Monaco. Han blev tidigt upplyst om vad som hänt. Och många svenskar som befinner sig i Nice har hört av sig till honom.

– De är i chock. De är chockade över det som har hänt och vad de bevittnat, berättar han.

Hur har du själv reagerat?

– Det är svårt att ta in. Det är ett ställe jag själv vistats mycket på och jag kan bara ana egentligen vilka hemska scener som drabbat människor.

Jonas Liljeqvist berättar att de kommer att hålla öppet i dag.

– Vi kan erbjuda samtal. Vi har ett stort kapell där man kantända ljus och be. Självklart bjuder vi på svenskt fika, kanelbullar. Men i första hand ett samtalsstöd.

ANNONS