Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Båten gick grund vid vassa klippor och i grov sjö.

Svenska kustbevakningen i räddningsaktion

Tidigt på onsdagsmorgonen räddade svenska kustbevakningen flyktingar från en tvåmastad segelbåt som var i fara på Medelhavet nära grekiska ön Lesbos. Två personer greps misstänkta för flyktingsmuggling.

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som den svenska kustbevakningen genomförde en räddningsinsats med patrullbåten KBV 477. I en tvåmastad segelbåt befann sig 56 flyktingar, sannolikt från Syrien, som seglat från Turkiet. Båten hade då hamnat farligt nära klippor, samtidigt var det grov sjö. 45 flyktingar tog sig i land på egen hand.

- Vi valde att låta de i land ta sig vidare själva då det var stenigt på platsen, vassa klippor och grov sjö, säger talesperson Mattias Lindholm, Kustbevakningen.

Den svenska besättningen på tre personer plus en grekisk sambandsman räddade elva personer från segelbåten. En av dem var en kvinna som uppgav att hon saknade sitt spädbarn. Det visade sig att någon hade tagit hand om barnet som befann sig på land.

- Den grekiska sambandsmannen tog då på sig en överlevnadsdräkt och vadade in i land. Han hämtade spädbarnet som kunde återförenas med sin mamma, berättar Mattias Lindholm.

Enligt de uppgifter som Kustbevakningen fått undkom flyktingarna händelsen utan skador.

- De mådde bra, det tillhör inte vanligheterna i sådana här sammanhang, säger Mattias Lindholm.

Flyktingarna fördes till öns huvudort, Mytilini. Två personer greps också vid räddningsaktionen som överlämnades till grekiska myndigheter. De är misstänkta för flyktingsmuggling.

Läs också: Fullt upp för svenska sjöräddare vid Lesbos

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.