Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Familjen Apodaca i Thousand Oaks.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenska i branden: "En helt osannolik vecka"

De rökfyllda gatorna ligger öde. Skolan är stängd, affärerna likaså. Hela familjen Apodaca följer spänt utvecklingen framför tv:n hemma i villan i Thousand Oaks.

Bara ungefär två kilometer från evakueringsgränsen sitter familjen på helspänn. Två barn, två vuxna, tre hundar, en häst – och en mamma och syster som är på besök från Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Barnen håller på att bli galna av att sitta inne. Även om många grannar redan åkt härifrån skulle det inte vara lätt att evakuera alla, speciellt inte djuren, säger Angelica Apodaca till TT.

Hennes hem ligger nordväst om Los Angeles i Thousand Oaks, staden som förutom branden även skakats av en masskjutning på en bar där tolv personer dog natten till i torsdags.

- Det har varit jättemycket för alla som bor här, en helt osannolik vecka. Det ena efter det andra.

Mobilerna redo

Hon berättar att hela familjen sovit dåligt de senaste nätterna. Mobilerna håller de ständigt fulladdade och inom räckhåll. Ibland plingar det till, och då kan det vara sms från räddningstjänsten med information.

- De messar oss med information hela tiden, men om vi måste evakuera så kommer de och knackar på dörren. Då måste man sticka i väg på en gång.

Värdepapper, foton, tavlor, extrakläder, hundkoppel och andra saker. Skulle den där knackningen plötsligt höras, har hon fyllt bilen som står redo ute på gården.

- Jag har många vänner som redan tvingats lämna sina hem. Så jag vet vad som behövs, säger Angelica Apodaca.

"Olustig känsla"

Förutom bostadshus är många andra ställen i området, som restauranger, vinodlingar och historiska platser, också i farozonen.

- Det finns så himla mycket historia häromkring som man undrar om det finns kvar eller inte, det är en väldigt olustig känsla.

Hur hårt området där familjen bor kommer att drabbas ligger helt i vindarnas händer. Angelica Apodaca berättar att det varit lite lugnare nu under lördagen men att vindarna kommer att tillta igen i morgon.

- På söndag, måndag och tisdag kommer det blåsa upp igen, har vi fått veta. Så det är klart att vi har lite panikångest över hur det kommer att sluta.