Svensk skjuten av tjuvjägare i Kongo-Kinshasa

En svensk man har skjutits i en nationalpark i Kongo-Kinshasa. – Han är skjuten i benet och evakuerad till ett sjukhus i Sydafrika, säger en anhörig som GP varit i kontakt med.

ANNONS
|

Det var i lördags förmiddag, lokal tid, som en svenskmanoch fyra parkvakter angreps och skötsav tjuvjägarenär deskulle stoppa tjuvjakt i en nationalpark i Kongo-Kinshasa.Tre av parkvakterna dogav sina skador.

– Vi känner till att en svensk man har blivit skjuten, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Göteborgs-Posten har varit i kontaktmed en parkanställdsombekräftar händelsen:

– Det hände en riktigt tragisk händelse i vår park. Treav våra anställda förlorade livet. Vi kallade på hjälp så fort vi kunde, men deras liv gick inte att rädda.

"Vi är förkrossade över det som har hänt, de här männen sätter sina liv på spel varje dag för att skydda elefanter från tjuvjakt. Vi gör allt för att ge familjerna stöd i denna mycket svåra tid",sägernationalparkens vdi ett pressmeddelande.

ANNONS

En anhörig till den svenska mannenberättar hur det gick till vid skottlossningen:

– Han och deandra var ute på en patrull på grund avtjuvjakt mot elefanter. De hamnade i eldstrid med tjuvjägare.En i sällskapetblev skjuten till döds på plats och de andra fyra var skadade när de evakuerades med militärflyg.

Två avde fyra skadade dog senare till följd av sina skador.Den svenske mannen blev skjuten i benet och har inga livshotande skador. Hanvårdas just nu på ett sjukhus i Sydafrika och mannens tillstånd ska vara stabiltuppger den anhöriga för GP.

- Ambassaden har varit i kontakt med anhöriga, sägerKatarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

ANNONS