Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Svensk skjuten av tjuvjägare i Kongo-Kinshasa

En svensk man har skjutits i en nationalpark i Kongo-Kinshasa. – Han är skjuten i benet och evakuerad till ett sjukhus i Sydafrika, säger en anhörig som GP varit i kontakt med.

Det var i lördags förmiddag, lokal tid, som en svensk man och fyra parkvakter angreps och sköts av tjuvjägare när de skulle stoppa tjuvjakt i en nationalpark i Kongo-Kinshasa. Tre av parkvakterna dog av sina skador. 

– Vi känner till att en svensk man har blivit skjuten, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Göteborgs-Posten har varit i kontakt med en parkanställd som bekräftar händelsen:

– Det hände en riktigt tragisk händelse i vår park. Tre av våra anställda förlorade livet. Vi kallade på hjälp så fort vi kunde, men deras liv gick inte att rädda.

"Vi är förkrossade över det som har hänt, de här männen sätter sina liv på spel varje dag för att skydda elefanter från tjuvjakt. Vi gör allt för att ge familjerna stöd i denna mycket svåra tid", säger nationalparkens vd i ett pressmeddelande. 

En anhörig till den svenska mannen berättar hur det gick till vid skottlossningen:

– Han och de andra var ute på en patrull på grund av tjuvjakt mot elefanter. De hamnade i eldstrid med tjuvjägare. En i sällskapet blev skjuten till döds på plats och de andra fyra var skadade när de evakuerades med militärflyg.

Två av de fyra skadade dog senare till följd av sina skador. Den svenske mannen blev skjuten i benet och har inga livshotande skador. Han vårdas just nu på ett sjukhus i Sydafrika och mannens tillstånd ska vara stabilt uppger den anhöriga för GP.

- Ambassaden har varit i kontakt med anhöriga, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.