Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den nu släppta Peter Dahlin, liksom den fortfarande försvunne Gui Minhai, påstås ha erkänt brott i kinesisk tv.

Svensk polis söker svar i Thailand

Svensk polis har rest till Thailand för att undersöka hur den svenske medborgaren Gui Minhai försvann från sin bostad i Pattaya i Thailand i höstas.

Kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson vid internationella åklagarkammaren i Stockholm säger att förundersökningen är i sin linda. Brottsrubriceringen är människorov, men mycket mer än så vill hon inte berätta om utredningen då förundersökningssekretess råder och ärendet är känsligt.

-Det är svårt att säga både vad vi gjort och vad vi fått fram. Det är flera delar i det här som gör det extra besvärligt, säger hon till TT.

Fem försvunna

Gui Minhai arbetar vid ett Hongkong-baserat bokförlag. Efter att han försvann dök han upp hos kinesiska myndigheter och har framträtt i tv-kanalen CCTV. Där har han sagt att han överlämnat sig till myndigheterna för att avtjäna straff för en gammal bilolycka. Svensk polis har nu besökt hans lägenhet i Pattaya där man har intervjuat grannar och säkrat kopior från övervakningskamerorna i huset, rapporterar Hongkong-dagstidningen Apple Daily.

Bokhandlaren är en av fem personer från bokförlaget som försvunnit de senaste månaderna.

Kritik från EU

I början av januari greps människorättsaktivisten Peter Dahlin i Kina. Även han fick erkänna brott i tv. Han släpptes i veckan och kom hem till Sverige. Nu riktar EU kritik mot Kina för de tv-sända påstådda erkännandena som EU-delegationen i Kina kallar för "oacceptabla" och pekar på att försvinnandena är en del av en oroande trend.

Enligt Thailands utrikesdepartement samarbetar myndigheterna där med Sverige för att undersöka Gui Minhais försvinnande. Sveriges regering har tidigare uttryckt stor oro över både Gui Minhai och Dahlin.