Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Svensk oro för Le Pen-seger

Marine Le Pen knappar in på Emmanuel Macron i opinionsmätningarna inför Frankrikes andra presidentvalsomgång. Den svenska regeringen följer kampen med viss nervositet.

- Jag hoppas verkligen att Le Pen – som dessutom är starkt främlingsfientlig och partiet är antisemitiskt – inte vinner, men jag tycker inte man kan vara helt säker på hur det går, säger EU-minister Ann Linde (S) efter torsdagens EU-ministermöte i Luxemburg.

För att kunna hantera en eventuell Le Pen-seger finns därför en arbetsgrupp på regeringskansliet som studerar konsekvenserna.

- Från olika departement så har man tjänstepersoner som tittar på en möjlig utveckling för vad som skulle hända med EU beroende på utfallet i valet. Det är helt nödvändigt, berättar Linde.

- Det tycker jag är ett ansvarstagande som både regeringar och EU måste ta. Man kan inte stå där och vara helt oförberedd, säger EU-ministern i Luxemburg.

Närmar sig

I opinionen leder fortfarande Macron klart – även om han på torsdagen för första gången sedan i mars hamnade under 60-procentsgränsen när väljarna tillfrågades om vem de tänker rösta på den 7 maj.

Enligt mätinstitutet Opinionway tänker 59 procent rösta på Macron och 41 procent på Le Pen. I söndags låg samma mätares siffror på 61 mot 39.

En annan mätare, Elabe, noterar att 50 procent av de tillfrågade anser att Le Pen inlett valspurten bra, mot bara 43 procent för Macron, rapporterar Reuters.

"Något annat"

EU-minister Linde konstaterar att konsekvenserna av ett eventuellt franskt EU-utträde skulle bli stora.

- Det får nog större betydelse än att Storbritannien lämnar, för Storbritannien är inget grundarland och har alltid varit lite grand på sin kant. Frankrike har alltid varit en väldigt stark drivande kraft i att flytta positionerna i EU-samarbetet framåt.

TT: Kan EU ens överleva eller behöver det bli något annat, om Frankrike skulle lämna?

- Det blir de facto något annat. Men i så fall får vi titta på det när vi ser resultatet, säger Ann Linde.