Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett valmöte i Erzurum i östra Turkiet tidigare i veckan.

Svensk observatör följer Turkiets viktiga val

Folkomröstningen i Turkiet följs av ett begränsat antal utländska observatörer. En av dem är svenske Robert Hall, som på plats redan följt förberedelserna i flera veckor.

Robert Hall från Folke Bernadotteakademin är en av 24 långtidsobservatörer från 20 olika länder som under mer än en månad följer folkomröstningen för den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s räkning,

- Turkiet har bjudit in OSSE för att observera valet. Vi är här för att kolla att Turkiet följer sina egna lagar vad gäller valet och de förpliktelser Turkiet har gått med på genom att skriva på olika internationella avtal, säger han på telefon till TT.

Besöker valmöten

Observatörerna är spridda över landet. Robert Hall och en dansk kollega har skickats till östra Anatolien, ett enormt, bergigt område som täcker tolv provinser från Svarta havet i norr, till gränserna mot Georgien, Armenien, Azerbajdzjan och Iran. I området finns en stor kurdisk befolkning men också många andra minoritetsgrupper.

- Just nu befinner jag mig ungefär tio kilometer från gränsen till Iran, precis under berget Ararat, berättar Robert Hall som reser runt i regionen för att besöka valmöten och träffa företrädare för bland annat myndigheter, partier och medier.

Under valdagen ska han besöka vallokaler i staden Erzurum där han är stationerad.

Medierna viktiga

Mycket fokus läggs på medielandskapet och på de olika partiernas möjligheter att bedriva kampanj, berättar han, men han är försiktig med att göra någon bedömning av det han iakttagit. Det ingår i OSSE:s uppdrag att observatörerna inte uttalar sig förrän uppdraget är slutfört.

Förutom de 24 observatörerna i fält har OSSE en expertgrupp på elva personer i huvudstaden Ankara. Dessutom har Europarådets parlamentariska församling (Pace) skickat 23 personer, parlamentariker och tjänstemän.

Observatörerna från Pace och OSSE kommer att presentera sina slutsatser vid en presskonferens i Ankara på måndag eftermiddag.