Myndighetschef Åke Göransson vid talmannens vårmiddag i riksdagshuset.
Myndighetschef Åke Göransson vid talmannens vårmiddag i riksdagshuset. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Svensk myndighetsdirektör misstänkt mördad

Svenske myndighetsdirektören Åke Göransson är död. Han misstänks ha mördats i Rumänien, rapporterar Expressen. "Åke Göransson har avlidit på nyårsafton under en semesterresa i utlandet", uppger myndigheten för stöd till trossamfund på sin hemsida.

ANNONS
|

Åke Göransson anträffades död i Rumäniens huvudstad Bukarest under måndagen och polisen har enligt Expressen inlett en förundersökning gällande mord.

– Polisen har inlett en förundersökning om mord för att kunna säkerställa att dödsorsaken inte orsakats av något brott, säger Jonas Beltrame-Linné på polisens nationella mediecenter till tidningen.

Svenska UD bekräftar att en svensk man i 60-årsåldern har dött i Rumänien.

– Vi kan bekräfta att en svensk man i 60-årsåldern har dött i Rumänien. Mannen är hemmahörande i Svealand och hans anhöriga är underrättade, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD:s presstjänst.

"Har inget att göra med hans tjänst"

Myndigheten för stöd till trossamfund meddelande senare under torsdagen att det är myndighetsdirektören Åke Göransson som har anträffats död.

ANNONS

"Åke Göransson har avlidit på nyårsafton under en semesterresa i utlandet", skriver myndigheten på sin hemsida.

Åsa Hole har efter dödsfallet gått in som ställföreträdande myndighetschef.

– Vi har fått den information som man får genom UD när en svensk person avlider utomlands. Det har kommit oss till dels att han under sin semesterresa har avlidit. Det har inget att göra med hans tjänst, säger Åsa Hole till Expressen.

Utredningen efter dödsfallet bedrivs nu av riksenheten för internationell och organiserad brottslighet som i samarbete med rumänsk polis nu kommer att utreda omständigheterna kring Åke Göranssons död.

ANNONS