Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Svensk kvinna gripen på Gatwick – misstänks för terrorbrott

En svensk kvinna har under torsdagen gripits på Gatwicks flygplats. Enligt uppgifter från brittisk polis som UD har tagit del av ska det röra sig om terroristrelaterad verksamhet.
– Enligt de uppgifter vi har är hon kvar hos polisen, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör vid UD.

En svensk kvinna har gripits på Gatwick-flygplatsen i London misstänkt för terroristrelaterad verksamhet, enligt UD som har varit i kontakt med brittisk polis.

– Vi kan konstatera att det är en svensk medborgare i 40-årsåldern som har frihetsberövats i London, säger Rasmus Eljanskog.

Hon ska ha gripits på torsdagen efter att ha kommit med ett flyg från Italien, skriver Huffington Post.

Kvinnan är misstänkt för att ha brutit mot Terrorism Act 2000 (Tact) genom bland annat förberedelse eller uppvigling till terrorbrott, enligt ett uttalande från polisen, skriver The Independent.

Säpo kan inte bekräfta uppgifterna.

– Vi har tagit del av medieuppgifterna om detta, men vi kan inte kommentera det. Gripna svenskar utomlands är inte en fråga för Säpo, säger Sofia Hellqvist på Säpos presstjänst, till TT.

Hon vill inte gå in på om Säpo underrättats.

– Gripna svenskar utomlands är en fråga för Utrikesdepartementet, säger hon.

Rasmus Eljanskog på UD kan under fredagen meddela att svenska ambassaden i London har kontakt med brittiska myndigheter. UD har ännu inte fått kontakt med den frihetsberövade.

– Utan att gå in på det här fallet specifikt är vår roll att ta reda på vad som har hänt och att försöka komma i kontakt med den frihetsberövade. Vår uppgift är också att se till så att personen får en offentlig försvarare och att ha fortsatt löpande kontakt med myndigheter, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.