Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Satellitbild över östra Donetsk.
Satellitbild över östra Donetsk.

Svensk inför rätta i Donetsk

Enligt den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass, kommer en svensk att ställas inför rätta i Donetsk för att ha stridit som legosoldat för den ukrainska försvarsmakten.

Den ryska nyhetsbyrån skriver att en svensk, en kroat och tre brittiska medborgare kommer att ställas inför rätta i Donetsk, som är en ryskkontrollerad utbrytarregion i Ukraina.

Anledningen, enligt nyhetsbyrån, är att svensken tillsammans med de andra fyra personerna ska ha deltagit i försvaret av Azovtal i Mariupol i maj, då ryska styrkor tog över stålverket, skriver Expressen.

Det var i början av juli som rysk statsmedia rapporterade att en svensk tillfångatagits i Donetsk-området och misstänks för att ha stridit som legosoldat, vilket betraktas som en brott med dödsstraff på straffskalan.

UD: Arbetar för att få klarhet i uppgifterna

Två brittiska medborgare dömdes i slutet på juni till döden på samma anklagelsepunkt. Deras straff har ännu inte verkställts.

Svenska Utrikesdepartementet arbetade först med att få klarhet i om uppgifterna stämmer. Under måndagskvällen bekräftar man för Sveriges Radio att en svensk man är frihetsberövad men man vill inte säga i vilken ukrainsk region.

LÄS OCKSÅ: Zelenskyj: Ryska styrkor flyttas söderut

LÄS OCKSÅ: Uppgifter: Drönarattack mot ryska flottan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.