Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den svenske tiggaren greps utanför den här mataffären i en förort till Danmark. Arkivbilder: Skärmdump Google Maps / TT

Svensk häktad för tiggeri i Danmark

I veckan förbjöds tiggeri i Danmark. Nu har en svensk medborgare häktats misstänkt för brottet.

Sex dagar efter att Folketinget röstade igenom skärpningen av lagen om tiggeri i Danmark häktades en svensk av en domstol i landet på söndagen, misstänkt för att ha brutit mot den strängare lagen. Det är troligtvis första gången den skärpta lagen tillämpas i praktiken, rapporterar danska TV2.

Åklagare vid Köpenhamns tingsrätt vill nu använda lagen för att få svensken dömd till 14 dagar i fängelse.

Förnekar brott

Mannen är i 50-årsåldern och målet kommer avgöras i domstol den 6 juli. Hans försvarsadvokat har dock överklagat häktningen.

Den misstänkte mannen ville inte yttra sig under den inledande förhandlingen som hölls under söndagen. Däremot förnekade han brott, skriver danska TV2.

Mannen greps under lördag morgon framför en mataffär i en förort till Köpenhamn. Där ska han ha suttit och tiggt pengar med hjälp av en tom pappersmugg när en florist i affären bad honom att lämna. När mannen vägrade tillkallades polis.

Känd av polis sedan tidigare

Polisen har flera gånger under det senaste året varit i kontakt med mannen med anledning av tiggeriet. Så sent som den 20 juni varnades han för att tiggeri är olagligt på Nordhavn Station. Följande dag trädde skärpning av lagen mot tiggeri i kraft, skriver Ekstra Bladet.

Skärpningen av tiggerilagen i Danmark innebär att en person kan dömas för brottet utan förvarning. Dessutom betraktas det numera som en försvårande omständighet att tigga på vissa offentliga platser som exempelvis gågator eller vid mataffärer.

Eftersom den misstänkte är svensk medborgare kan en eventuell dom där utvisning ingår i straffet innebära att han måste "vända tillbaka över sundet", skriver danska TV2.

Enligt svenska myndigheter flyttade mannen från Sverige till en adress i Danmark 2007. Hans namn är dock inte registrerat på den adressen i Danmark. Eftersom mannen inte ville uttala sig i rätten betraktas syftet med varför han kom till Danmark från Sverige som oklart, rapporterar Ekstra Bladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.