EU-kommissionen har uppgett att man tror att runt 2000 migranter har samlats på den belarusiska sidan av gränsen mellan Polen och Belarus de senaste dagarna.
EU-kommissionen har uppgett att man tror att runt 2000 migranter har samlats på den belarusiska sidan av gränsen mellan Polen och Belarus de senaste dagarna. Bild: Leonid Shcheglov

Svensk gripen i Polen – misstänks för flyktingsmuggling

En svensk medborgare har gripits i Polen misstänks för flyktingsmuggling, rapporterar Ekot. Svenska Utrikesdepartementet har bekräftat uppgifterna.

ANNONS
|

Enligt Ekots reporter på plats i Polen meddelade polska myndigheter vid en pressträff att flera hundra migranter har gripits i Polen och skickats tillbaka till Belarus. Myndigheterna berättade också att tre personer misstänkta för flyktingsmuggling gripits, varav en av dessa ska vara svensk medborgare. Svenska Utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna.

– UD känner till att en svensk man i 30-årsåldern, hemmahörande i Svealand, har frihetsberövats i Polen, skriver UD i ett mejl och meddelar också att Sveriges ambassad i Warszawa står i kontakt med lokala myndigheter i Polen.

EU-kommissionen har uppgett att man tror att runt 2000 migranter har samlats på den belarusiska sidan av gränsen mellan Polen och Belarus de senaste dagarna. Migranterna uppges komma från framförallt Mellanöstern.

ANNONS

Belarusiska organisationer anklagas för att samarbeta med resebyråer i, bland annat, Irak där de erbjuder visum, flygbiljett, hotell och transport till EU-gränsen för tusentals kronor.

Flera medier har också rapporterat om att belarusisk militär eskorterat migranterna till gränsen och försökt trycka på för att få dem att korsa gränsen till Polen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS