Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den svenske IT-konsulten Ali Gharavi sitter fängslad i Turkiet, anklagad för terrorbrott. Arkivbild.

Svensk framträder inför rätten i Turkiet

Nästa vecka kommer den svenske IT-konsulten Ali Gharavi att höras av rätten i Turkiet. Åklagare har krävt upp till 15 års fängelse för Gharavi och en grupp människorättsaktivister som anklagas för terrorbrott.

IT-konsulten Ali Gharavi greps tillsammans med tio människorättsaktivister i somras. Nu riskerar de – och Amnestys Turkietordförande – upp till 15 års fängelse för terrorbrott. På onsdag kommer de att höras av rätten i Istanbul.

- Vi anser att de aldrig skulle ha åtalats och att de ska släppas omedelbart. Vi ser åtalet som politiskt motiverat, de har gjort helt vanligt arbete för mänskliga rättigheter, säger Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Lindenfors som kommer att vara på plats.

Lindenfors tycker dock att det är positivt att rättsprocessen löper på. Åtalet offentliggjordes för knappt två veckor sedan.

- Den snabba behandlingen är positiv. Men vi är oroliga för den grövre anklagelsen som kan innebära 15 års fängelse.

Utrikesdepartementet ser allvarligt på anklagelserna mot Gharavi och har kallat upp Turkiets ambassadör. UD bedömer att Gharavi befann sig i Turkiet för att delta i ett fredligt seminarium om mänskliga rättigheter och internetfrihet.

- Vi uppmanar svenska politiker att ligga på sina turkiska motsvarigheter för att det här ska lösas upp, säger Lindenfors.