Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Svensk flicka bland de skadade: ”Ska ta ut kulan”

Två svenskar är bland de skadade efter skottlossningen på köpcentret Fields i Köpenhamn.
En av dem är en 16-årig flicka från Kristianstad som befann sig i staden för Harry Styles-konserten.
– De ska ta ut splittret och kulan och sy igen. Jag ska opereras, säger hon till Kristianstadsbladet.

Det var vid 17.30-tiden under tidig söndagskväll som människor sprang ut från köpcentret Fileds i den danska huvudstaden Köpenhamn. En man hade då öppnat eld och börjat skjuta omkring sig mot besökarna.

Tre personer dog i attacken och ytterligare fyra personer fick föras till sjukhus med skottskador. Två av dem är svenska medborgare, en man i 50-årsåldern och en 16-årig flicka.

En 22-årig man har gripits misstänkt för dådet.

Vid 10-tiden under måndagen höll Rigshospitalet i Köpenhamn presskonferens. Där framkom det att tre av de skadade befinner sig i ett stabilt tillstånd utan fara för livet. En fjärde person är fortsatt i kritiskt tillstånd.

”Då förstod jag att jag blivit träffad”

Den 16-åriga flickan ska komma från Kristianstad och väntar på att bli opererad. Hon befann sig Köpenhamn för att gå på konserten med Harry Styles som ställdes in efter skottlossningen. Tillsammans med en kompis var de i köpcentret för att köpa någonting att äta, plötsligt märkte de hur folk började springa.

– Men när jag kommit ned för rulltrappan, precis innan en hörna så kände jag värme och hörde en smäll. Då förstod jag att jag blivit träffad, säger 16-åringen till Kristianstadsbladet.

I ögonblicket kunde hon även skymta gärningsmannen en kort stund.

– Jag började ta mig mot arenan. Ingen hjälpte mig, men där var det några ungdomar. Det var danskar i 18- till 20-årsåldern. De tog av sig sina tröjor och försökte stoppa blodet och pratade med sjukvårdarna om hur de skulle göra med mig.

Ska opereras

Nu ska 16-åringen opereras på danskt sjukhus, hon säger att hon mår bra efter omständigheterna. Kompisen klarade sig utan fysiska skador.

– De vill inte skicka hem mig än. De ska ta ut splittret och kulan och sy igen. Jag ska opereras, säger 16-åringen.

Vad motivet till dådet kan vara är ännu okänt. Polisen kan ännu inte utesluta att det skulle vara en terrorhandling, men de har heller ingenting som styrker att det skulle vara det.

LÄS OCKSÅ: Detta vet vi om dådet i Köpenhamn

LÄS OCKSÅ: Stödet för Köpenhamn: "Vi är förfärade"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.