Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Brandmän sprutar vatten i kampen mot Woolsey-branden i Westlake Village

Svensk familj flydde brandkaos mitt i natten

Svenske Simon Romanus och hans familj befinner sig på flykt från en av de kraftiga bränderna som rasar i Kalifornien i USA. De låg och sov när polisen knackade på.

Simon Romanus, hans fru Ninna Romanus och deras två tonårsdöttrar lämnade sitt hem i Westlake Village nordväst om Los Angeles under natten till fredagen. Branden som kallas Woolsey gjorde det livsfarligt att stanna kvar.

- Mitt i natten kom polisen med sirener, knackade dörr och gick med ficklampor och väckte folk. Då hade elden kommit så nära att de inte ville att någon skulle vara kvar i husen, säger 47-årige Simon Romanus på telefon från Los Angeles-förorten Sherman Oaks.

Den svenska familjen befinner sig hemma hos vänner i vad de hoppas är på ett säkert avstånd från branden, osäkra på vad som väntar. Det är de inte ensamma om. Över 300 000 människor har tvingats lämna sina hem runt om i Kalifornien, rapporterar CNN.

"Lever i ovisshet"

I norra Kalifornien har Camp fire-branden kostat minst 29 människor livet. I södra Kalifornien växer Woolsey-branden som tvingat familjen Romanus på flykt.

- Det är svårt att föreställa sig innan man befinner sig i en sådan situation, och det är svårt att greppa när man befinner sig mitt i den, säger Simon Romanus.

- Vi sitter och tittar på nyheterna och vet att flera av våra vänners hus har brunnit upp. Folk som vi känner väl står utan hem.

Simon Romanus beskriver hur familjen kastats mellan hopp och förtvivlan mest hela tiden, men ändå försökt behålla lugnet, finna glädje i att ha undkommit ett inferno. Han berättar om en nära vän som valde att stanna kvar för att skydda sitt hus.

- Det slutade med att han insåg att han inte skulle kunna släcka, så han hoppade in i bilen och skulle köra därifrån. Då såg han att det låg elledningar över hela gatan, så han var tvungen att vända. Som av ett under så passerade en räddningshelikopter över hans hus precis då. Han lyckades få dem att hovra över honom. Han stod i stort sett i lågorna och blev upphissad.

"Falsk trygghet"

Familjen Romanus hus verkar dock ha klarat sig.

- Vi visste ingenting i två dagar, men nu fick vi en rapport om att vårt hus mirakulöst nog verkar ha klarat sig. Det har brunnit runt omkring hela vårt bostadsområde, men det verkar ha blåst rätt väg. Det har passerat både till höger och vänster om oss, men vårt hus verkar stå kvar.

Simon Romanus vet inte när eller om familjen kan återvända hem. Heta och torra vindar väntas blåsa fram till på tisdag och ge extra syre åt bränderna.

- Man har ingen aning om vad som väntar. Man får bara hålla tummarna och ta varje dag som den kommer, säger han.

- Jag tror att väldigt många vaggas in i en falsk trygghet när man hör att branden har passerat och ens hus står kvar. För nu säger de att det ska börja blåsa igen, och då är man i stort sett tillbaka på ruta ett.