Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Svensk förundersökning om mordet på Zaida Catalán

En svensk förundersökning har inletts om mordet på svenska FN-experten Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa.

– Man har beslutat att inleda en förundersökning för att kunna vidta vissa åtgärder. Vilka åtgärder det är kan jag inte gå in på, säger Carolina Ekéus, pressekreterare på Nationella operativa avdelningen vid den svenska polisen.

Förundersökningen leds av internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Texten fortsätter nedanför tv-inslaget

 

Svenska Zaida Catalán, som tidigare eftersökts i Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa, har hittats död. Det bekräftas nu av UD och FN. Hennes död beklagas av statsministern och FN-chefen.

 Nu har vi fått bekräftat att det är en kvinna i 35-årsåldern som har hittats död i Demokratiska republiken Kongo, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Anhöriga är underrättade.

– UD kommer att fortsätta att bistå FN på alla de sätt vi kan i det fortsatta arbetet, säger hon.

36-åriga FN-experten Catalán hittades död tillsammans med en amerikansk kollega. Den tredje hittade personen var experternas tolk, enligt Reuters.

LÄS MER: Kongo-Kinshasa: Svenskan har hittats död

 

"Sorg och bestörtning"

Catalán försvann i området i mitten av mars då hon fördes bort tillsammans med den amerikanska FN-experten och fyra kongoleser. Enligt landets regering kidnappades hon när hon färdades på en mopedtaxi som stoppades på en bro.

Statsminister Stefan Löfven (S) har nåtts av beskedet om svenskans död "med sorg och bestörtning", skriver han i en kommentar.

"Zaida Catalán var där, anställd som humanitär expert i FN:s arbete, för att stärka freden i landet. Det är ett avgörande uppdrag för att skapa större säkerhet i hela regionen, och ge hopp till ett land som länge plågats av våld och förstörelse."

Löfven beskriver Catalán som en av dem som outtröttligt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras.

"Vi sörjer att ännu en person har mist sitt liv i FN:s och fredens tjänst, vi delar saknaden och förtvivlan med hennes nära och kära, och känner samtidigt en djup tacksamhet över hennes insats."

Utrikesminister Margot Wallström (S) twittrar: "Bestört över Zaida Cataláns död. Vi sörjer med hennes nära och kära. Ansvariga måste ställas till svars."

 

 

"Sann förebild"

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin känner stor tacksamhet för Zaida Cataláns arbete för Miljöpartiet, skriver de.

"Hennes uppdrag i DR Kongo var talande för hennes drivkraft att kämpa för en mer rättvis värld. Hennes engagemang för de mänskliga rättigheterna och särskilt kvinnors och flickors rättigheter var grundmurat och tog henne till Afghanistan, Palestina och nu till DR Kongo på olika uppdrag."

De skriver att "hon är en sann förebild och det ljusa minnet av henne ska vi vårda ömt."

Fridolin var under två år språkrör för Grön ungdom tillsammans med Zaida Catalán.

LÄS MER: "FN-arbetare är extra utsatta"

 

Hedra minnet

FN:s generalsekreterare António Guterres är "djupt sorgsen" över att bekräfta att Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp har hittats döda, skriver han i ett uttalande.

"Michael och Zaida förlorade sina liv medan de försökte förstå anledningarna till konflikter och osäkerhet i Kongo-Kinshasa för att bidra till fred i landet och till dess folk. VI kommer att hedra deras minne genom att fortsätta att stötta det ovärderliga arbete som expertgruppen och hela FN-familjen utför i Kongo Kinshasa."

Han lovar att FN kommer att samarbeta med myndigheterna i den fortsatta utredningen.

LÄS MER: Rebeller beskylls för polismassaker

 

Insatsen kritiserades

Kropparna har förts till ett bårhus på flygplatsen i provinshuvudstaden Kananga. UD har inga uppgifter när kvarlevorna kommer att föras till Sverige.

Catalán var i landet för att undersöka och dokumentera brott mot mänskliga rättigheter.

Provinsen har plågats av våldsamma motsättningar sedan regeringsstyrkor i augusti i fjol dödade Kamwina Nsapu, en lokal milis- och stamledare som gjort uppror mot president Joseph Kabilas centralregering. Hundratals människor har dödats i oroligheterna sedan dess.

Landets regering har kritiserat FN-insatsen i landet för att den inte berättat om resan till det farliga området i förväg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.