Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jasenko Selimovic tog över som EU-parlamentariker efter Marit Paulsen i september 2015. Bild: Leif R Jansson / SCANPIX

Svensk EU-parlamentariker ska ha trakasserat anställda

Liberalernas EU-parlamentariker Jasenko Selimovic ska ha trakasserat sina medarbetare. Inom kort kommer parlamentet utdöma ett straff mot politikern, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Bakgrunden uppges vara en laddad konflikt mellan Jasenko Selimovic och hans tidigare assistenter. När han tillträdde som ledamot i EU-parlamentet i september 2015 efter Marit Paulsens avgång ska Selimovic ha accepterat att ha kvar sin föregångares fyra medarbetare, men uppges ha varit missnöjd med medarbetarna. De ska i sin tur ha tyckt att Selimovic ägnade sig åt avancerad mobbning, enligt källor till DN.

Under en period ska samtliga assistenter ha varit sjukskrivna. I dag har tre av de fyra tidigare medarbetarna skaffat nya jobb. Den fjärde är fortfarande sjukskriven.

Marit Paulsen: Förfärligt

Selimovic ska enligt DN ha anställt andra assistenter.

– Det har varit förfärligt och jag är mycket besviken. Personalen som har utsatts för detta har arbetat med mig i många år, säger Marit Paulsen till DN.

Till GP säger Jasenko Selimovic: 

– Jag är förvånad över att viss media föregriper resultatet av utredningen. Jag kan inte kommentera något innan jag vet resultatet av utredningen, säger han. 

Antitrakasserikommitén vägrar kommentera

Den franska EU-parlamentsledamoten Elisabeth Morin-Chartier, som ingår i antitrakasserikommittén, vill inte kommentera fallet. Hon hänvisar till parlamentets presschef. Därifrån vill man varken bekräfta eller dementera att ett beslut har fattats.

– Vi kan inte ge någon som helst information om den här typen av frågor förrän parlamentets talman har gjort ett officiellt uttalande. Parlamentet sitter i session till torsdag. Ett uttalande, om beslut har fattats, kan göras när som helst, skriver presschefen Jaume Duch Guillot i ett mejl till nyhetsbyrån TT.

"Förtäckta hot"

Aftonbladet rapporterade redan i februari i år om konflikterna på Liberalernas kontor i EU-parlamentet. Då hade två av medarbetarna fått gå, bland andra kanslichefen Christian Juliusson som ansåg att personalen behandlats ovärdigt och att det inte fanns någon saklig grund till uppsägningarna.

 Jag har fått förtäckta hot och anklagelser som jag inte har kunnat bemöta. Det har varit allt från konspirationsteorier till anklagelser om sabotage, att jag medvetet skulle ha motarbetat honom. Det kommer helt barocka påståenden om vad jag har gjort och inte gjort, sa han till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.